Vøyenenga

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Vøyenenga (Bærum)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vøienengens Landhandleri.
Flyfoto med Borkenholm gartneri og områdene rundt sett mot nord, omtrent over Kirkerudbakken. Ringeriksveien passerer til venstre for gartneriet.

Vøyenenga er et strøk i vestre Bærum, navnet skriver seg fra en husmannsplass under gården Vøyen. Plassen lå i krysset Skuiveien/Ringeriksveien og den gamle ferdselsveien fra Asker over Tanum, videre fra Vøyenenga til Bærums Verk og innover Krokskogen. Området fikk landhandleri tidlig i 1880-årene. Landhandleren var også hjulmaker og snekker. Rundt 1890 fikk stedet også en smed. I 1899 ble Ringvold Høvleri og Teglverk etablert på sørvestsiden av krysset. Bedriften ble etter hvert et stort foretak for sin tid og beskjeftiget fram mot andre verdenskrig ca. 30 personer. Borkenholm gartneri ble etablert av Johan Andersen i 1924.

I 1958 ble bedriften lagt ned, og i 1960-årene ble fabrikkområdet bebygd med boliger og forretningsbygg. I nyere tid ble det etablert en forretning for salg av byggevarer på nordvestsiden av krysset. Fra 1920/30-årene kom flere gartnerier i drift på nordøstsiden av krysset. I dag er gartneriene borte og erstattet av to butikksentre. Sør for Skuiveien og øst for Vøyenkrysset ligger Kirkerudbakken skisenter. Bakken ble bygd i 1936. I dag er det tre bakker, opptil 600 m lange, med skiheiser, pluss en superpipe og eget anlegg for snowboard. Anlegget tilhører Bærums Skiklub, som har sitt klubbhus ved skisenteret.

I 1960-årene ble den nordvendte åsen ned mot Vøyenenga gjenstand for sterk boligutbygging. Etter vinterferien 2007 flyttet elever inn i Vøyenenga ungdomsskole som ligger på den gamle gården Borkenholms grunn straks sør for Vøyenkrysset. Skolen har likevel fått navnet Vøyenenga.


Koordinater: 59.906532446182325° N 10.47598457672119° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Vøyenenga er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.