Valle (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Øvre Valle gård har gitt strøket navn.
Foto: Vidar Iversen (2010).
Valle Hovin-området ved nedleggelsen av Hovin teglverk i bakgrunnen. Valle Hovin stadion under anleggelse med bebyggelsen i Vallefaret bak. Området er sterkt preget av leiruttaket til teglverket, se for øvrig filbeskrivelsen.

Valle er et boligstrøk og friområde i Bydel Gamle Oslo, som ligger nord for Helsfyr og Ensjø/Grønvoll, nordvest for E6 og vest for Ulven/Hjalmar Brantings vei og øst/sørøst for Hovin.

Valle og Hovin blir ofte omtalt under ett som Valle Hovin og strøkenes historie er vevd sammen. Gårdsgrensen mellom de to gårdene gikk langs Lillebergbekken, langs østbredden av Hovindammen og opp i retning av der hvor Hjalmar Brantings vei går og møtte gårdsgrensen til Ulven på dagens Vallefeltet, senere kalt Valle Hovin idrettspark med kunstgressbanene, omtrent midt mellom veien og Vallefaret, rett bak Vallhall Arena.

Valle har navn etter Valle-gårdene og var tidligere et jordbruksområde og hadde teglverksindustri. Store deler av området helt bort til Strømsveien ble etter hvert brukt til uttak av leire til Hovin teglverk fra 1893.

I 1915/1916 kjøpte Kristiania kommune Hovin teglverk og områdene som ble brukt til leireuttak som en del av større eiendomsoppkjøp som inkluderte eiendommene Valle, Søndre Hovin og endel av Ulven da det var planer om å bygge både sykehus og det ble prosjektert flyplass her i 1933, men ingen av disse prosjektene ble realisert. De aktuelle områdene er idag boligområder, friområder og idrettsanlegg.

I årene 1952 til 1954 ble den første runden med boligbygging gjennomført. Dette var særlig på nordsiden av Grenseveien som ble navnsatt i dette området samtidig (1955). Dette var særlig Valle borettslag i Vallefaret, fullført 1953–1954 (ark. Rinnan, Tveten og Colbjørnsen). Også Lilleberg borettslag i Lillebergsvingen ble oppført på denne tiden.

I 2010-åra har også deler av de tidligere næringbygningen langs Grenseveien enten blitt revet til fordel for nyoppførte boligblokker, eller ombygget til boliger, særlig mellom Grenseveien og Valle Hovin stadion/Vålerenga stadion, og med adresser til Grenseveien eller Innspurten 6–12 (oppført 2018-2019).

I årene 1955 til 2010 lå Hovin ungdomsskole i Strømsveien 110. Hovin teglverk hadde tatt ut leire helt bort dit hvor Valle Hovin stadion ble anlagt i 1967 da teglverket ble lagt ned. Øvrige deler av leiruttakstedene ble opparbeidet til idrettsfeltet Vallefeltet, hvor senere Vallhall Arena åpnet i 2001 og Vålerenga stadion (med sponsornavnet Intility Arena) med Valle Hovin videregående skole i stadionslokalene åpnet i 2017.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.91915° N 10.80174° Ø