Vally (Fiskefartøy 1917)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vally
Vally.jpg
Registeringsnummer 3YWP
Egennavn: Vally
Båttype Fiskefartøy
Lengde 42 fot
Bruttotonnasje 14,52
Byggeår 1917
Framdriftsmidler: motor
Motortype Volda 30/55 Hk
Kommune Alta kommune
Nåværende eier: Alta museum

MK «Vally» ble bygd i Hemnesberget i 1917 for handelshuset Jens B. Digre, Storsandnes i Langefjorden i Alta. Kutteren var i familiens eie helt frem til 1946. I 1941 ble fartøyet beslaglagt av tyskerne, men senere tilbakelevert til eierne, da den på grunn av sabotasje ikke kunne tas i bruk. Kutteren var med på evakueringen fra Finnmark i 1944. I 1946 ble «Vally» solgt til Harald og Arne Johansen. Fra 1946 har den vært i kontinuerlig bruk som fiskebåt, blant annet i Lofoten, på Nordbanken og Nordkappbanken. I de senere år har den mest vært brukt i kveite- og torskefiske med garn og line.

«Vally» ble bygd for seil og motor, der motoren ble regnet som hovedfremdriftsmidlet. I fartøyet står det nå en 30/55 Hk Volda. I 1946 ble styrehuset fornyet i samme utforming som det opprinnelige. Alta Museum kjøpte «Vally» av Harald Johansen i 1982 og det er utført omfattende restaureringsarbeider på kutteren. MK Vally gikk for egen maskin 9. juni 2001 fra Alta til Nordnorsk Fartøyvernsenter i Gratangen i Troms. Den ble ført dit av et mannskap på fire fra Altafjord kystlag. Båten var under restaurering i tre år frem til august 2004. Arbeidet kostet ca. 2,5 millioner kr, hvorav ca. 2 millioner ble dekket av Riksantikvaren.

Etter søknad fra Alta Museum ga Riksantikvaren båten status som verneverdig fartøy i november 2000. Stortingets kulturkomite var på befaring på Alta Museum i september 2000, og ble blant annet orientert om det planlagte arbeidet med ”Vally”.

Alta Museum hadde fra 1998 til 2001 en avtale med Altafjord kystlag om at de skulle stå for årlig vedlikehold, pass og drift. Arbeidet ble organisert i et ”høvedmannslag” på 7 personer.

MK «Vally» kom tilbake til Alta den 3. september 2004, og Alta museum, påtok seg et foreløpig ansvar for pass og vedlikehold av båten. Planen var da å benytte den til formidling av lokal kyst- og fiskefartøykultur overfor skoleelever og andre interesserte. I tillegg til å benytte fartøyet til turer i nærområdet om sommeren.

I 2007 ble foreningen "Vallys Venner" stiftet, og foreningen bidrar til drifte og ta vare på båten.

Kilder og litteratur