Vesletjern (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vesletjern
Vesletjern
Foto: Ida Tolgensbakk
Hindutempelets årlige festival, med bading av gudene i Vesletjern. 2012.
Foto: Ida Tolgensbakk

Vesletjern er et oppdemt skogtjern sør og litt øst for Alnsjøen i Lillomarka i Oslo, mellom Greibanen og Apalløkka skole.

Vannet er kjent for sin idylliske beliggenhet, sin bestand av mort (godt oppfødd av fuglematende lokalbefolkning) og gjedde, og for sin mudderbunn som ofte gjør vannet svært grumsete. Vannkvaliteten er likevel som regel rangert som ”god” eller ”utmerket” på Helse- og velferdsetatens målinger.

Vesletjern er mye brukt av folk i nærmiljøet, først og fremst til bading om sommeren, men også med skøyter om vinteren. Området på nordsiden av vannet ble våren 2008 opprustet etter at en strandet flyteøy hadde ødelagt den mest populære badeplassen. Badeplassene fikk nytt påfyll av sand, det ble plassert ut nye benker og søppeldunker. Det er toalett, godkjent ildsted og en trase for handikappede på området. I 2009 ble vannet nedtappet pga reparasjoner av demningen, og hele demningen ble i den forbindelse ombygget (blant annet med "trinn" ned mot vannet).

Norsk Hindu Kultursenter, Sivasubramanyar Alayam, holder hver sommer en festival som trekker hinduer fra mange land til Oslo. I den forbindelse har Vesletjern blitt helliget, og brukes til et baderituale for guden Murugan.

Historie

Området har opprinnelig tilhørt Kalbakken gård. Dammen var opprinnelig en isdam hvor man fra 1923 skar is for salg her. Man solgte til større brenselsforretninger inne i Oslo, og til mer lokalt salg av skapblokker til isskap, til restauranter og Diplom-is. Isbingen lå først på gården, fra 1928-1929 i steinbruddet ved Greibanen.

I 1960 ble tjernet demmet opp og gjort i stand til offentlig badeplass.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.8288° N 10.7658° Ø