Vestbygd (tettsted i Farsund)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Beitende kyr med tettbebyggelsen i Vestbygd i bakgrunnen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2020).

Vestbygd er et tettsted i Farsund kommune i Agder. Det har et areal på 0,9 km², og folketallet er 1 138 innbyggere (2022). Parallelt med Vestbygd benyttes også navnet Borhaug, men dette betegner i hovedsak området rundt og innenfor havna. I tettstedet ligger Borhaug kirke.

Tettstedet ligger langt vest på Lista-halvøya, ca. halvannen kilometer sørøst for Lista fyr. Det meste av bebyggelsen er sentrert rundt møtet mellom Postveien og Fyrveien, og der ligger også Borhaug skole og kapell. , Stedet er en gammel fiskehavn og åå grunn av den særdeles værharde beliggenheten er det anlagt et moloanlegg som beskytter havna i Vestbygd. Vestbygd er omgitt av det flate, myrlendte landskapet som karakteriserer denne delen av Lista, og som på mange måter minner om Jæren.

Turismen har med årene blitt et viktig satsningsområde for Vestbygd. Såvidt forskjellige grupper som brettseilere og ornitologer er flittige brukere av Lista, og de nære båndene til USA har resultert i hyppige besøk av norskamerikanere. American Festival Lista arrangeres i slutten av juni hvert år med blant annet bilkortesje mellom Farsund og Vestbygd.

Den maritime kulturen står også sterkt i området, og i Borshavn ligger Listeskøyta Kystkultursenter. Dette museet huser blant annet båttypen listaskøyte, også kjent som listring. I Vestbygda var det tidligere båtbygging, hvor Listaskøyta ble bygget.

I det store og hele ligger tettstedet mellom Lista Flystasjon i nordøst og Nordsjøen i vest/sørvest.

I Vestbygda er det kongegraver fra bronsealderen.

Galleri

Kilder


Koordinater: 58.1014893° N 6.5859988° Ø