Vestfossen Meieris Innkjøpslag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestfossen Meieri & Handelsforretnings fasade mot Storgata.

Vestfossen Meieris Innkjøpslag var en næringsvirksomhet i Øvre Eiker som drev meieri samt en dagligvareforretning i Storgata i Vestfossen. Selskapet ble etablert av lokale gårdbrukere i 1910 som «Vestfossen meieri og handelsforretning»,[1] og det overtok driften av Vestfossen meieri, som hadde eksistert 1884. Navnet ble seinere endret til «Vestfossen Meieris Innkjøpslag».

De første årene var preget av konflikter mellom styret og den ansatte bestyreren, og i løpet av de første fem årene hadde forretningen tre bestyrere. De fem neste årene ble driften forpaktet bort til Vestfossen kooperative Handelslag, og fra 1920 fikk meieribestyreren også ansvar for driften av handelsforretningen.

Forretningen var et assortert landhandleri som solgte «alle i bondehusholdningen brukelige varer» - steintøy, bygningsartikler, isenkram og en egen avdeling for manufaktur og skotøy.[2] Forretningen ble ledet av en ansatt bestyrer, men de første årene var det hyppige konflikter mellom styret og bestyreren, og i løpet av de første tre årene var det tre ulike bestyrere - Hagbart Haglund, Chr. Nilsen og Knut Skistad. Mellom 1915 og 1920 valgte styret å forpakte bort driften til Vestfossen kooperative Handelslag, men fra 1920 var bestyreren av meieriet også bestyrer av handelsforretningen. Denne stillingen hadde blant andre Harald Lauten (til 1942), Arne Bøifot (1949), Ole Foss (1951) og Fridtjof Ristvedt (1956).[3]

I 1957 ble meieriene på Øvre Eiker slått sammen til Eiker meieri, og etter dette har selskapet leid ut bygningene til dagligvareforretningen Matbua A/S (seinere Nærkjøp Vestfossen og Kiwi Vestfossen).

Bildegalleri

Referanser

  1. Firmaregisteret - registreringtsprotokoll III-2, fol.12
  2. Buskerud fylkesleksikon, s.1038
  3. Adressebøker for Buskerud fylke

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Vestfossen Meieris Innkjøpslag inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!