Wikiprosjekt for tidligere Fet kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Wikiprosjektet for tidligere Fet kommune er utarbeidet i forbindelse med sammenslåingen av Skedsmo, Sørum og Fet kommuner til Lillestrøm kommune. Prosjektet inneholder en oversikt over hvor kilder og litteratur finnes, en emneoversikt med litteraturlister og hvordan man får en innføring i wiki-arbeid. Prosjektplanen er utarbeidet for Lillestrøm kommune av Nils Steinar Våge.


Wiki-artikler i de tre nåværende kommunene

1. desember 2019 var det lagt ut 53 artikler og 76 fotografier på Fets lokalhistoriewiki. Se Liste over artikler i Fets lokalhistoriewiki Lista over artikler i Sørum-wikien inneholdt 243 artikler og 294 fotografier, og tallene i Skedsmos lokalhistoriewiki var 1317 og 2056.


Lokalhistoriewiki for Fet

For å gjøre arbeidet lettere for den som skal skrive om Fet på lokalhistoriewikien, er det nedenfor ført opp nettsteder, digitale arkiv, dokumentarkiv og bibliografier om aktuelle emner som i hovedsak følger lokalhistoriewikiens kategoriliste


Opplæring

Norsk lokalhistorisk institutt som leder og har ansvaret for www.lokalhistoriewiki.no, gir nye brukere opplæring i hvordan de skal skrive wiki-artikler, laste opp og legge ut bilder m.m. Likevel er det nyttig å ha nybegynnerbrosjyren og læringsvideoen tilgjengelig. I tillegg finner en svar på spørsmål som ofte blir stilt på wikiens hjelpesider: Forside:Hjelp.


Hvor finnes kildene og litteraturen?

Dokumentasjonssenteret Lillestrøm kommune

Kommunearkivene i Fet, Skedsmo og Sørum er slått sammen til et sentralarkiv og et depotarkiv. Sentralarkivet vil inneholde arkivmateriale fra de siste 30 åra, og depotarkivet kilder fra før 1990. Brukere av depotarkivet kan bestille materiale fra dette arkivet og få det tilsendt enten digitalt eller på papir.


Fet lokalhistoriske arkiv (FHA)

Arkivet holder til i et brannsikkert rom i Fet rådhus. Det inneholder 55 hyllemeter ulike slag kilder som foreningsprotokoller, jubileumsskrifter, bilder, folkeminne, en stedsnavnsamling, privatarkiv, fotoarkiv, skifteprotokoller, husmanns- og kårkontrakter, ulike dokumenter fra arbeidslivet, alle årganger av Indre Akershus Blad m.m. Fet historielag overtok eierskapet 1. januar 2019.


Fet folkebiblioteks lokalhistoriske arkiv (FFA)

Fet folkebibliotek har et eget rom for et lokalhistorisk arkiv på omkring 1000 enheter og en samling bøker og tidsskrifter fra Fet, nabokommunene og Romerike.


Fetsund lensemuseums arkiv

Fetsund Lenser har et rikholdig arkiv om lensenes historie. Lensemuseet gir ut det lokalhistoriske tidsskriftet Årringen.


Fet Spareforenings arkiv

Forhandlingsprotocol for Directionen for Fet Handelsforening og mye annet materiale fra spareforeningen ligger i FHA.


Årstallsliste med lenker

En god hjelp for både nybegynnere og erfarne skribenter er denne oversikten: Viktige årstall i Fets historie: http://www.viking.no/fet/diverse/viktige_aarifetshistorie.htm. Årstallslista er utarbeidet av Lokalhistorisk ressurssenter Fet (LRF) omkring år 2000. Her finnes lenker til ca. 70 artikler som enten kan tilrettelegges direkte for wikien, eller benyttes som grunnlag for artikler. I flere av artiklene er det lenker til tekster som gir utfyllende opplysninger.


Glimt fra Fet-historien

Nettstedet Glimt fra Fet-historien. Smått og stort om Fet i nær og fjern fortid, http://www.viking.no/fet/default.htm, er en samling av ulike teksttyper (ca.180) fordelt på følgende åtte emner: prestegjeld/kommune, næringsliv, flom, lov og orden, dagligliv, kultur, ufred og viktige årstall. Lokalhistorisk ressurssenter har lagt ut tekstene på nettet.


Kulturminner

Kulturenheten i Fet kommune registrerte i 2012 flere hundre faste og immaterielle kulturminner, og oversikten er samlet i et 52 siders hefte. Heftet finnes på biblioteket og i FHA.


Meldingsbladet Skytilen og Romerike Historielags årbok

Romerike Historielag har skannet innholdet i alle utgavene av meldingsbladet Skytilen, og her finnes mange opplysninger om Fets historie: http://www.historielag.no/skytilen/skytilen-arkiv/. Flere artikler om Fet finnes i Romerike Historielags årbok. Den har kommet ut med 23 årganger siden 1953, og en artikkeloversikt fra 1953 til 2017 ligger på Romerike Historielags nettside, http://www.historielag.no/.


Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt

Digitaliseringsprosjektet ved Nasjonalbiblioteket omfatter blant annet digitalisering av alle lokalhistoriske tidsskrifter, og blant dem er Årringen som det vises ofte til i litteraturlistene nedenfor. Den lokalhistoriske litteraturen kan da leses på den private pc’en og mobiltelefonen. Her finnes den digitaliserte litteraturen om Fet


Nettsteder med sentrale kilder

De fleste nettstedene nedenfor inneholder primærkilder som sammen med litteraturen danner et naturlig grunnlag for wiki-artikler.


Alfabetisk liste over emner

Nedenfor følger en alfabetisk liste over emner som i hovedsak tilsvarer kategoriene som brukes i www.lokalhistoriewiki.no. Lista er ikke uttømmende. Hvert emne har en litteraturliste.


Arbeidsliv/arbeiderbevegelsen

  • Albertsen, Alf og Åge Albertsen: Åkrene arbeiderlag av DNA. 90 år 1912-10/8-2002. Et tilbakeblikk på 90 års virke. Lillestrøm 2002.
  • Amundsen, Vidar: «Arvid Østnes, stifteren av Gahnsdalens arbeiderparti i Fet.» I Årbok. Arbeiderbevegelsens historielag 1999.
  • Arbeider-Foreningernes Blad. 1850-1852. Digital utgave på Nasjonalbiblioteket
  • Berg, Per Emil: «Abrøtt» – lensearbeiderens frynsegode.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2001.
  • Fet Arbeiderparti 80 år. Fet 1974. FBA.
  • Hunstad, Kåre (red). 90 år 3. mai. Fet Arbeiderparti 1894-1994. Lillestrøm 1994.
  • Horgen, Jan E.: «Industrialisering og arbeiderklasse på Nedre Romerike i 1860-1870-åra.» I Årbok 1988. Arbeiderbevegelsens historielag i Akershus.
  • Horgen, Jan. E. og Lene Skovholt: «Romerike – arbeid og næringer gjennom 400 år.» I Tømmer, is og kalk. Lokalhistorie fra Akershus. Utgitt av Akershus fylkeskommune 1996.
  • Pryser, Tore: «Thranitterbevegelsen på Nedre Romerike. En foreløpig skisse». I Romerike Historielags årbok, bd XI, 1980.
  • Røine, Anna Kristine Jahr: «Et tidsbilde fra 1908». (Streiken på lensene) I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.
  • Skovholt, Lene. «Rekruttering til arbeiderklassen på Romerike. Den første industrielle periode ca. 1650-1850». I Årbok 1988. Arbeiderbevegelsens historielag i Akershus.
  • Thingsrud, Leif: Organisering og splittelse. Organisering av og rekruttering til de tre arbeiderpartiene i 1920-årene i fire kommuner på nedre Romerike. Hovedoppgave i historie. UiO 1984.
  • Våge, Nils Steinar: «Thranebevegelsen i Fet». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2013.
  • Våge, Nils Steinar: «Thranebevegelsen på Nedre Romerike». I Romerike i dampens tid. Utgitt av Romerike Historielag 2017.


Arkeologi/forhistorie

Arisholm, Torstein: «Stokkebåten fra Sørum – dinosauren blant norske båter». I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2004.

Arnesen, Elbjørg: Bygdehistorie for Fet. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. S. 31-91.

Garder, Johan: «Vardeplasser på Romerike.» I Romerike Historielags årbok 1961, s. 128-143.

Jahr, Alf Erik: «Redderhaugen: Raumernes stolte, men akk, glemte gravminne». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2015.

Faste og immaterielle kulturminner i Fet. Utgitt av Kulturenheten i Fet 2012.

Naterstad, Johan: «Storstilt kleberstein-industri i Piggåsen i Fetsund». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2002.

Norske bygder. Utg. John Grieg. Bergen. 1932. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2014040348002}}. (Bind III).

Oversikt over fortidsminner i Fet. Utgitt av Fet historielag. 1983. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2014010808051}}.

Skjølsvoll, Arne: Klebersteinsindustrien i vikingetiden. Universitetsforlaget. Oslo 1961. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2011102708146}}.

Utsigt, Per Christian: «Gravhaugene på Bjønnhaugen». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.

Våge, Nils Steinar: «Bronsealdergravene på Løken varde». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2010.

Wenneberg, Brian Kristian: En arkeologisk landskapsanalyse av Fetsund – på søken etter gjengrodde stier. Masteroppgaver i arkeologi ved UiO. Oslo 2007.

Kilder:

Funn fra Fet innlevert til Historisk museum (Universitetets Oldsaksamling) og registrert i Topografisk arkiv.

Funn fra Fet i privat eie, registrert ved Historisk museum (Oslo), avdeling for Økonomisk kartverk.

Registrering av faste fornminner ved de samme avdelingene.


Aviser

Indre Akershus Blad:

Avisa har i alle år publisert lokalhistoriske tekster og bilder. Alle årganger finnes i Fet lokalhistoriske arkiv Fet, FHA.

Rovenposten:

Dette er ei grendeavis som kommer ut noen ganger i året. Den inneholder i det vesentlige lokalhistoriske tekster.


Banker

Fet Byggebank 1895-1923. Protokoll. FBA

Kvaal, M. T.: Fet Sparebank 1847-1947. Oslo 1947.

Våge, Nils Steinar: «De første kredittinstitusjonene i Fet og Rælingen kommune». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.


Byggeskikk/arkitektur/bygninger

Berg, Per Emil: «Herredshuset i Fet». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift, 2016.

Blegen, Aage: «Fetsund-typen ble modell for stasjonsbygninger». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2003.

Blegen, Aage: «Tunnerud gård i Fet. En praktgård i sveitserstil». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2002.

Kalvik, Lars: «Det eldste huset i Fetsund». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008

Kalvik, Lars: «Det eldste huset på Nerdrum». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.

Mortensen, Elin: «Arbeiderboligen Sootbrakka». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.

Mortensen, Elin: «Bygningene ved Fetsund lenser.» I Fetsund lenser 2009.

Mortensen, Elin: «Bygningsarkeologi for Materialbu I.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2002.

Mortensen, Elin: «Takverk – i historisk perspektiv». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2000.

Mortensen, Elin: «Restaureringen av ”Bestyrerboligen” ved Fetsund Lenser». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift, 2001.

Røine, Anna Kristine Jahr: «Gjenreising av gammel storrlåve på Sniksand». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2018.

Utsigt, Per Christian: «Gamle forsamlingshus i Fet». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2013.


Demografi

1. Litteratur:

Arnesen, Elbjørg: «En befolkningseksplosjon i miniatyr.» I Bygdehistorie for Fet. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. Oslo 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}.

Jahr, Georg: «Fet herred». I Sætherskar, Johs.: Det norske næringsliv. 12. Akershus fylkesleksikon. Bergen 1952. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012012708054}}.

Demografisk krise:

Arnesen, Elbjørg: «Guds vredens år.» I Fra de eldste tider til ca. 1800. Oslo 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. S. 214-227:


2. Kilder:

Digitale folketellinger fra 1769 til 1910 i Statistisk sentralbyrå

Gjengjerden (skattemanntall): Gjengjerden 1514

Fredrik 2. s ”almindelige Skat og Landhjælp” 1577. (Skattemanntall)

Manntallet 1701

Matrikkelforarbeidet 1723

Norges offisielle statistikk (NOS)

Skoskatten 1711: Kopi i FBA

Titus Bülches manntall 1664-1666 i Digitalarkivet


Epidemier

Arnesen, Bente og Thomas Støvind Berg: «100 år siden tyfusepidemien i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2019.

Berg, Per Emil: «Spanskesyken og Nordby bruk.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2013.


Ferskvannsfiske

Hjertager, Audun: «Lystfiske i Nordre Øyeren – før og nå». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2002.

Vinsnes, Ingrid: ”Vadefiske på Svelle i gamle dager”. I Romerike Historielags årbok 1988.


Flom

Bech, Aslak: «Storofsen.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2017.

Berg, Thomas Støvind: «Storflommen i 1967 – et dystert 50-årsminne.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2017.

Jakobsen, Mette: «Regulert liv». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.

Manuskript av Håkon Buvik: Flommen i Glommen ved Fetsund 1910. FBA.

Mortensen, Elin: «Flomsteinen i Fet». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2007.


Foreninger

Berg, Per Emil: «Fløtning er vor styrke. Samhold er vor styrke.» Fetsund lensearbeiderforening». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2005.

Borud, Dagfinn: Historien om Fet jeger- og fiskeforening. 1978.

Dalen idrettslag. 70 års jubileum 1991. Utgitt av Dalen idrettslag 1991.

Fet Arbeiderparti 80 år. Fet 1974. FBA.

Fet idrettslag gjennom 100 år. 1900-2000. Utgitt av Fet idrettslag 2000.

Fet jente- og guttekorps 1921-1971. FBA.

Gjerde, Harald (red.): Speiderarbeidet i Fetsund. Fra triangelguttene til dagens speiderarbeid 1941-1980. Fetsund 1987.

Hunstad, Kåre (red): 90 år 3. mai. Fet Arbeiderparti 1894-1994. Lillestrøm 1994.

OMK: «1936-1986: Femti år for ungdommen i Fet. KFUM/KFUK.» I Fet menighetsblad 1986.

Magnussen, Jostein: «Fet Skytterlag – bygdas eldste forening.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2016.

Opseth, Lena: «Fet jente- og guttekorps. Romerikes eldste skolekorps.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2007.

Romerike Ungdomsforbund 1909-1969. Oslo 1969. (Om Dalen og Fet ungdomslag s. 219-221 og 230-233.)

Svindal, Jakob: Fet skytterlag 100 år 1861-1961. Oslo 1961.

Fet kunstforening: «Vinkelen – midtpunktet i Fet kunstforening.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2018.

Utsigt, Per Christian: «Flyklubben i Gansdalen.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2016.

Utsigt, Per Christian: «Gahnsbrukets venner.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.

Våge, Nils Steinar: «Fet Samtaleforening 1880-1898.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

Våge, Nils Steinar: «Frivillige organisasjoner i Fet 1835-1907.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

Øen Musikkforening. I FBA.


Geologi

Hjertager, Audun: «Spor etter hav på Romerike. Romerike var en skjærgård». I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2003.

Holtedahl, Olaf: «Geologi». I Arnesen, Elbjørg: Bygdehistorie for Fet. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. Oslo 1980. S. 13-29.


Grender/bygdelag

Amundsen, Vidar: Det daglige brød i Gansdalen. Gan 2010.

Albertsen, Åge: «Livet i Øgardsgrenda fra 1925 til 1945». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.


Historiske perioder

1. Vikingtid og middelalder:

Arnesen, Elbjørg: Bygdehistorie for Fet. I.  Fra de eldste tider til ca. 1800. Oslo 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. S. 93-152.

Skråmm, Wigo: «Vikingskip i kamp på Øyeren i 1220-årene.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2013.


2. Tidlig nytid:

Arnesen, Elbjørg: Bygdehistorie for Fet. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. Oslo 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. S.153.

Kalvik, Lars: «Hvordan var det i Fet for 250 år siden?» (Presten Blegraffs svar på 43 spørsmål fra myndighetene). I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2004.

Skoskatten 1711. Bearbeidet av Jan E. Horgen. I FBA.


Sosiale forhold i tidlig nytid:

Arnesen, Elbjørg: Bygdehistorie for Fet. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. Oslo 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. S. 228-257.


Handel

I Kari Westbyes Næringslivet i Fet. Fra ca. 1860 til ca. 1960 er landhandelen og annen handel beskrevet.

Arnesen, Bente: «Moe-butikken i Fetsund». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2018.

Fet Spareforening 1870 – 1895. Et mindeblad udgivet i anledning foreningens 25 aars jubileum den 16. april 1895. Fetsund 1895. Ukjent forfatter. I FBA.

Gaarder, Esther m. fl. (red.): Fet Spareforening A/S 125 år 1870-1995. Fet 1995.

Helset, Daniel (red.): Kjøpmannskalenderen. Norges kjøpmenn. Akershus fylke. Oslo 1948. S. 202-204, 406.

Sætherskar, Johs.: Det norske næringsliv. 12. Akershus fylkesleksikon. Bergen 1952. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012012708054}}.

Våge, Nils Steinar: «Handel og andre næringer i Fetsund skyter fart.» I Årringen.  Lokalhistorisk tidsskrift 2007.

Westbye, Kari: Næringslivet i Fet. Fra ca. 1860 til ca. 1960. Utgitt av Fet Historielag 2006.


Håndarbeid

Berg, Per Emil: «De forunderlige broderisting. Håndarbeidsbok av Herborg Wahl.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2012.

Jakobsen, Mette: «Never-nyttig håndverk. Fletteteknikk fra øst.» I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2004.

Kalvik, Lars: «Særpregete kniver fra Gansdalen.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.

Opseth, Lena: «Glede i hvert slyng.»  (Om håndverksteknikken sprang). I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2004.

Wahl, Herborg; «Historien om nupereller. De bitte små knuters historie.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.

Wahl, Herborg: «Sprang.» I Romerike Historielags årbok XIX 1998, s. 257-261.


Håndverk

Amundsen, Vidar og Kjetil Bakke: Snekkerbygdene Gansdalen og Enebakkneset: en næring, et håndtverk, en yrkeskultur - som er blitt historie. Utg. Speculum. 2005. 174 s.

Amundsen, Vidar: Tre generasjoner med svart arbeid. Intervju med feiermester Edmund Lundgren. Udatert. FBA.

Sætherskar, Johs.: Det norske næringsliv. 12. Akershus fylkesleksikon. Bergen 1952. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012012708054}}.

Westbye, Kari H.: Næringslivet i Fet : fra ca. 1860 til ca. 1960. Utgitt av Fet Historielag 2007. 120 s.

Smier/smeder, hjulmakere, skreddere, garvere er omtalt i Westbye 2006.


Idrett

Arnesen, Bente: «Gamle protokoller fra Roven idrettsforening.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2014.

Berg, Thomas Støvind: «Fedrelandet – landskjent bane skapt gjennom dugnad.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2014.

Westbye, Kari: Historien om hoppbakkene i Fet. Utgitt av Fet Historielag (1990-åra). I FBA.


Industridrift

Berg, Thomas: «Ekornes – Møbelgigant og hjørnesteinsbedrift i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2014.

Berg, Per Emil: «Fyrstikkfabrikken på Enebakkneset.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2015.

Bergersen, Bjarne og Nygaard, Per Chr. 1985: «Nerdrum Bruks historie.» I Indre Akershus Blad, 27. mai 1985.

Borud, Einar Kristian: Historien om Foss Slipeskivefabrikk A/S. Særoppgave i historie 1975.

Mortensen, Elin: «Gahnsbruket – et sagbruk i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999

Utsigt, Per Christian: «EEO ble landskjent for storproduksjon av modellfly.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2016.

Våge, Nils Steinar: «Fra Warå Mølles historie.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.

Våge, Nils Steinar: «400 års industritradisjoner langs Varåa.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.


Isskjæring

Berg, Thomas Støvind: «Isskjæring ved Fetsund Lenser.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.


Kirker

Det har vært fire kirker innenfor dagens grenser: Fet kirke, Hov kirke, Falla kirke, Borgen kirke. Befolkningen på Åkrene tilhørte i en periode Asak kirke i Skedsmo. Se https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Gudleiv_Asakar_Kirkja.

Arnesen, Elbjørg: Bygdehistorie for Fet. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. Oslo 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. Om kirker s. 102-108, 112-114.

Blegen, Aage: «Bryllupet i Cana under stuegulvet». I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2004.

Borud, Grete m. fl.: Dalen kirke 100 år: 1905-2005. Utg. Dalen menighetsråd. 2006. 94 s. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2011110208140}}.

Christie, Håkon og Sigrid: Norges kirker Akershus 1. Oslo 1969. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2008052204068}}.

Fet kirke 1890-1990. Utg. 1990. 19 s. {{Bokhylla|NBN:nonb_digibok_2010102908078}}

http://www.norgeskirker.no/wiki/Fet_kirke.


Kirkegårder/gravminner

Westbye, Kari: «Bevaring av gamle gravminner på Fet kirkegård.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2017.


Krigshistorie/forsvarshistorie/andre verdenskrig/festningsanlegg/telthus

1. Andre verdenskrig:

Albertsen, Åge: «Freden kommer til Fet. Sett med en 13-årings øyne.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.

Albertsen, Åge: «Glimt fra krigsårene i Fet 1940-45.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2010.

Amundsen, Vidar: Dramatiske dager i Gansdalen. Med særlig vekt på krigshistorien 1940-1945. Gan 2008.

Amundsen, Vidar: «Okkupasjonstida i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

Amundsen, Vidar: «Sabotasjeaksjonen mot Foss Slipeskivefabrikk i Gansdalen høsten 1944.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2015.

Amundsen, Vidar: «To angrep av allierte fly på Guttarsrud stoppested 29. september 1944.» I  Skytilen. Meldingsblad for Romerike Historielag nr. 1, 2000.

Andersen, Rolf: «Det skjedde for 70 år siden…» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2015.

Arnesen, Bente: «Telthus på Romerike.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2019.

Henriksen, Johannes. «Da krigen kom til Roven.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2016.

Jahr, Alf Erik: «Knottfabrikasjon på Jahren under krigen.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2010.

Kalvik, Lars: «Illegal radiolytting i kirketårnet i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.


2. Mobilisering i forbindelse med unionsoppløsningen:

Nygaard, Truls: «Krigsskip på Øyeren i 1905.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2001.

Opseth, Lena: «Vilberg-skansen på Vilberg gård.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2001.

Orning, Marquard O.: «Forsvarsanlegg i Fet – Vilberg-skansen og Svindal-skansen.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2001.


3. Krigene på 1500-, 1600- og 1700-tallet:

Arnesen, Elbjørg: Bygdehistorie for Fet. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. Oslo 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. S. 290-304.


Kunst

Kalvik, Lars: «Billedhugger Gustav Lærum fra Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.

Kalvik, Lars: «To betydelige kunstnere bak altertavlen i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2005.

Kvernhammer, Svein: «Arne Solheim – kunstmaleren fra Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2017.

Opseth, Lena: «Lensemiljøet bevart i billedkunsten.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999.


Landbruk/garder/husmenn/hagebruk

Skattematriklene for Fet og Rælingen 1390, 1647, 1838, 1889 og 1907 ligger i Digitalarkivet.

Albertsen, Åge: Hva skjedde med Balnes gard i Fet? Litt om gardens historie og omegnen før og etterutbyggingen til en lokal tettbebyggelse. Manuskript.  25 s. Udatert. I FBA.

Arnesen, Bente: «Potetkjellere.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2018.

Borgen, Knut 1969. Fet Jordbruksforening gjennom 100 år. 1869-1969.Oslo.

Bråthen, Torkel Rønold: Bosteds- og slektshistorie. Enebakkneset. 2005. 935 s. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2011062808136}}

Horgen, Jan E.: Bosteds- og slektshistorie. Åkrene, Nerdrum, Fetsund, Falldalen. 1985. 709 s. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013061408064}}

Horgen, Jan E.: Bosteds- og slektshistorie. Roven, nordre del av Jaren. 1988. 769 s. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708003}}

Horgen, Jan E.: Bosteds- og slektshistorie. Søndre del av Jaren, nordre del av Dalen. 1991. 684 s. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2007092000014}}

Horgen, Jan E.: Bosteds- og slektshistorie. Søndre og østre del av Dalen. 1993. 727 s. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708004}}

Danielsen, Angelika: «Urtehagen på Fetsund Lenser. Fet hagelags urtehage.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.

Holmsen, Andreas: Gardshistorie for Fet fra opphavstid til et stykke ut på 1600-tallet. Manuskript. Fet kommune.

Jahr, Alf Erik: «Bruken av øyene i deltaområdet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

Jahr, Alf Erik: «Jordbruk på øyene i gamle dager.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

Mortensen, Elin: «Hagen på Lund.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2015.

Østby, Arvid: Løken i Fet. Gårds- og slektshistorie. Hamar 1935.


Husmenn/husmannsvesen:

Arnesen, Elbjørg: Fet bygdehistorie. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. 1980. 327 s. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. Om husmannsvesenet s. 257-267.

Husmannsplassen Skauen. Utgitt 2019 av Kulturenheten i Fet kommune for bruk i Den kulturelle skolesekken.

Monkerud, Chr. J.: En selvbiografi. Fredrikstad 1902. 10 s.

Våge, Nils Steinar: Framveksten av husmannsvesenet i Fet hovedsokn. 42 s. Publiseres 2020.


Kommune/lokalpolitikk

Berg, Per Emil: «Kvinner i kommunestyret og formannskapet i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2013.

Dørumsgard, Asbjørn: Fet og Rælingen herreder i hundreåret 1837-1937. Lillestrøm 1937.{{nb.no.|NBN:no-nb_digibok_2013050708058}}.

Akershus fylke 1914-1960. Oslo 1967.

Jahr, Georg: «Fet herred.» I Sætherskar, Johs.: Det norske næringsliv. 12. Akershus fylkesleksikon. Bergen 1952. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012012708054}}.

Kiær, A. Th.: Akershus Amt 1814-1914. En oversight over amtets økonomiske og kulturelle utvikling i hundreaaret 1814-1914 med enkelte oplysninger fra de senere aar. Kristiania 1921. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708026}}.


Klær

Kvaal, Inger Marie: Klededrakt på Romeriksbygdene ca. 1600-1850. Lillestrøm 1941. 115 s.


Kulturminner

Kulturminner i Fet. Hefte utgitt av Kulturenheten i Fet kommune 2012. I FBA.


Musikk

Albertsen, Åge og Alf Albertsen: Musikklivet i Åkrene. Manuskript. I FBA.

Buraas, Henry: Musikklivet i Fet 1744-1976. Manuskript. 30 s. I FBA.

Fellesutvalget for sang og musikk i Fet: Musikklivet i bygda. 23 s. FBA.


Museer

Berg, Per Emil: «Historien bak lensemuseet i Fetsund.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999.

Fetsund Lensemuseum: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Fetsund_Lenser

Solberg, Anne: «Hva skjuler fjellet i Fet? Norsk Telemuseums magasinsamlinger i Fet kommune». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift, 2005.


Personer/biografier

*Kristine Blikom (Hjemmesykepleier):

Berg, Jane Maria: «Ring fru Blikom…» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2007.

*Henry Burås:

Burås, Henry: «Glimt fra min barndom og ungdom i Fet.» I Indre Akershus Blad 13. mars 1980.

*Åge Brøtmet (smed):

Kalvik, Lars: «Han trivdes som smed gjennom 70 år.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2007.

*Arne Braaten (smed):

Kalvik, Lars: «Arne smed har lagt hammeren fra seg.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2003.

*Asbjørn Dørumsgard (forfatter, ordfører, redaktør):

Kalvik, Lars: «Romeriksdikteren Asbjørn Dørumsgard.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2004.

*Jens E. Ekornes (gründer).

Berg, Thomas Søvind: «Ekornes – Møbelgigant og hjørnesteinsbedrift i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2014.

*Solveig Johansen: (Mannskap på slepebåt)

Berg, Per Emil: «Solveig på båten.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2000.

*Lars Kalvik: (Journalist)

Berg, Per Emil: “Lars Kalvik: The man in black”.  I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2014.

*Jens Kjellerholen (Lesar-Jens):

Berg, Per Emil: «Lesar-Jens – geni eller bygdeoriginal.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999.

*Theodor Kinn (ordfører)

Berg, Thomas Støvind: «Ingen atomvåpen på norsk jord. Benkeforslaget som sjokkerte Arbeiderpartiets landsmøte i 1957.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.

*Harry Kvebæk: (musikkprofessor)

Berg, Jane Maria: «Minneord om lenseforkjemperen harry Kvebæk.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2012.

Kalvik, Lars: «Professoren som reddet lensene. Intervju med professor emeritus Harry Kvebæk.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

*Niels Lembach: (sorenskriver)

Arnesen, Elbjørg: Fra de eldste tider til ca. 1800. 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. S. 196-198.

Nordby, Kåre: «Sorenskriveren på Hov som for 250 årsiden personlig var et ”Selskapet for Norges Vel” i miniatyr.» I Fet menighetsblad 1979.

*Hans Arnt Hartvig Paulsen (Køla-Pålsen) (industrigründer, fabrikkeier)

Berg, Per Emil: «H. A. Hartvig Paulsen alias Køla-Pålsen. En katt blant hermeliner.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999.

Fristad, Hans Andreas: Køla-Pålsen. Kristiania-gründer og byoriginal. Oslo 1989.

*Vigdis Rojahn:

Kalvik, Lars: «Vigdis Rojahn. Eventyrfortelleren i Løkenåsen.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.

*Jan Stenerud: (næringsdrivende, amerikansk fotballspiller)

Berg, Thomas Støvind: «Mannen som sparket Fet inn i amerikansk fotballhistorie.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2000.

*Odd Stenerud:

Rudlang, Erik: «Odd Stenerud – daglig på lensene.»

*Engebret Soot: (Industrigründer)

Hjerpset, Svein: «Gubben mot strømmen. Engebret Soot og Sootkanalen.» 

*Winsnes, Ingrid: (gårdbruker)

*Kaspara Otilie Øverby:

Berg, Per Emil: «Hushjelp i Christiania i 1905.” I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2005.


Revyer/friluftsspill

Berg, Per Emil: «Elvenøkk – nøkken som forsvant.» I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2004.

Kalvik, Lars: «Lange amatørteater- og revytradisjoner i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2005.

Kalvik, Lars: «Lokalrevyene og Fetsund Lenser.» I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2003.


Samferdsel og kommunikasjon

Arnesen, Bente: «Taterstien.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2016.

Berg, Per Emil: «Ombyggingen af Fetsund Bro.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.

Bjerke, Thor: «Togulykken ved Fetsund bro 1917.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2012.

Gjærum, J.: Akershus fylkes veghistorie. Oslo 1954. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2014063024002}}.

Hartmann, Eivind, Øistein Mangset og Øyvind Risegg: Neste stasjon. En guide til jernbanens arkitekturhistorie. Oslo 1997. (Fetsund stasjon s. 112-113)

Johansen, Kjell R.: «Telegraf og telefon. Da Fet fikk forbindelse med resten av Norge.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2019.

Våge, Nils Steinar: «Jernbanen gjorde Fetsund til sentrum i bygda.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2007.

Opseth, Lena: «Postdama i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

Skråmm, Wigo og Sølvi Opsahl: «Med elgen som veiviser.» Artikkelsamling om veihistorie.

Østvedt, Einar: De norske jernbaners historie. Bind I. Tidsrommet  fra 1851 til omkring 1883. Oslo 1954.


Skogbruk/sagbruk/fløting

1. Fløting/Fetsund lenser

Berg, Thomas: Stemmer fra elva – fløtingas historie i Fet. Utgitt av Fetsund Lenser 2012.

Berg, Thomas Støvind: «Fløting er vort yrke.» Tømmerfløting ved Fetsund Lenser 1861-1985. Masteroppgave i historie. UiO 2013.

Bjølgerud, Tjalve: Fløting fra Fetsund Lenser fra 1860. Manus 6 s. 1974. I FBA.

Blakstad, Wilhelm: Tømmerfløtningen i Nedre Glomma gjennem de siste hundre år. Utgitt av Glomma Fellesfløtningsforening 1939. Oslo 1939.

Bunæs, Steinar: «Tømmerets vei fra Bingen til Bjørvika.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2016.

Bødker, Ragnvald: Norsk fløtnings historie inntil 1860. Til sagprivilegienes ophør. Oslo 1938.

Bødker, Ragnvald: Norsk fløtnings historie. II del - 1860 inntil 1943. Oslo 1945.

Høglo, Maj: Tømmerfløting i Nedre Glomma og Fetsund lenser. Akademiet i Rauland 1975.

Aamodt, Hans E.: Avviklingen av fløtingen i Glommavassdraget. Hovedoppgave ved Institutt for Skogfag, Norges Landbrukshøgskole. 1999.

Aastebøll, Ingunn: Fløtningsferden lenselangs. Strømmen 1992.


2. Båter knyttet til fløtinga og lensene

Berg, Per Emil: «D/S Rauma – fra grågås til svane.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2019.

Berg, Per Emil: «Slepebåten M/B Mørkfoss 100 år.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2012.

Berg, Per Emil: «Slepebåten MB Isnæs 100 år.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

Berg, Thomas Støvind: «Modell av hjuldamperen D/S Øieren.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2014.

Bergersen, Bjarne og Nygaard, Per Chr.: «Øyerens første dampskip var engelsk.» I Indre Akershus Blad, 27. mai 1985.

Jacobsen, Mette: «Hans vender hjem.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.

Leikhammer, Berit: «Bingen lenser i Sørum: ”Askeladden” på nye eventyr – fra Glennetangen til Bingen.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2019.

Mortensen, Elin: «Båtbyggerne og fløtingsbåtene nord i Glomma.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2005.

Mortensen, Elin: «D/S Gahn – fra tømmersleper til museumsbåt.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2003.

Nordsveen, Arve: Fløtningsbåtene ved Fetsund Lenser. Utgitt av Fetsund Lenser 2006.


3. Ulike emner knytta til fløtinga

Berg, Per Emil: «Stormgjerdet på Svelle.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2001.

Berg, Thomas Støvind: «Kara fra Setskauen – Redningen for Fetsund Lenser de siste driftsårene.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.

Berg, Thomas Støvind: «Solunger og hardhaner. Tilreisende sesongarbeidere ved Fetsund Lenser.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.

Jacobsen, Mette: «Hakemysteriet, hakeforvirring, hakeslepp I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.

Jacobsen, Mette: «Dampteknologiens tidsepoke – og dampmaskinene på Fetsund.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2003.

Jacobsen, Mette: «Jern, vidjer og politikk - Materialforvaltning ved lensene i 127 år.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2002.

Jakobsen, Mette: «Langs lensene.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999.

Mortensen, Elin: «Administrasjonssenteret Lund.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2001.

Mortensen, Elin: «Soppemaskinene ved Fetsund Lenser.» I Fetsund lenser 2003.

Mortensen, Elin: «Tømmer og sagbruk ga mat på bordet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2002.

Mortensen, Elin: «Tømmertransport over Øyeren før dampbåten kom.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.

Nygaard, Knut M.: «Merking av tømmer – fløtingens sorteringsmåte.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2001.

Risvik, Morten: «Bunntømmerhaken.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.


4. Sagbruk

I Kari Westbyes Næringslivet i Fet. Fra ca. 1860 til ca. 1960 er sju bygdesagbruk og de store sagbrukene Gansbruket, Nerdrum sagbruk og høvleri og Tuen bruk omtalt.

Akershus lensregnsskap 1577-1660: Sagskatten 1610-1660. I RA.

Arnesen, Elbjørg: «Sagbruk – et borgerlig monopol.» I Fet bygdehistorie. I. Fra de eldste tider til ca. 1800. 1980. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013050708047}}. S. 198-214.

Bergersen, Bjarne og Nygaard, Per Chr. 1985: «Nerdrum Bruks historie.» I Indre Akershus Blad, 27. mai 1985.

Bunæs, Steinar: «Plankekjøring på Romerike.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2017.

Mortensen, Elin: «Gahnsbruket – et sagbruk i Fet.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999

Westbye, Kari: Gansbruket i Fet. 1989.

Westbye, Kari: Næringslivet i Fet. Fra ca. 1860 til ca. 1960. Utgitt av Fet Historielag 2006.


5. Skogbruk

Schatvet: «Je har lært en sang ta skogen.» Manuskript 1982 i FHA (?)

Utsigt, Per Christian: «Fet kommuneskoger.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2012.


Skolehistorie

Borud, Grete: «En lærers liv i Fet for 150 år siden.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.

«Glimt fra Amtsskolen på Nerdrum i Fet.» I Indre Akershus Blad.

Kristensen, Odd M.: Trekk fra skoleverket i Fet 1959-1985. Fet 1984. 36 s.

Nordby, Kåre: «Litt om skolen i bygda vår gjennom 200 år.» I Fet Menighetblad nr. 4, 1977. 

Opseth, Lena: «Skolegutter på gamle tomter.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2006.

Skolen og vi. Utgitt av Fet skolestyre i perioden 1967-1971.


Slekt

Lund, Kjell T.: Slekten Lund i Fet. Eget forlag. 1995.

Østby, Arvid: Løken i Fet. Gårds- og slektshistorie. Hamar 1935.


Sosiale forhold

Kilde:

Sundhedstilstanden og Medicinalforholdene i Norge:

https://www.ssb.no/a/histstat/artikler/art-2006-12-04-01.html


Språk/stedsnavn

Fet Historielags digitale stedsnavnsamling. Kart og papirutgave i FHA.

Opseth, Lena: «Gamle ord – fra glemmeboka til minneboka.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999.

Opseth, Lena: «Romeriksdialekta – blant de mest undertrykte i Norge.» Intervju med Ellen Skolsegg. I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 1999.

Rygh, Oluf: Norske Gaardnavne: Oplysninger samlede til brug ved Matrikelens Revision: Forord og indledning. Kristiania 1899. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2010051003012}}.

Rygh, Oluf: Norske Gaardnavne: Oplysninger samlede til brug ved Matrikelens Revision: Gaardnavne i Akershus amt. Kristiania 1899. S. 273. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2010051903008}}.

Sandnes, Jørn og Ola Stemshaug (red.): Norsk stadnamnleksikon. Oslo 1976. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013010708005}}.


Stasjonsbyen/tettstedet Fetsund

Våge, Nils Steinar: «Jernbanen gjorde Fetsund til sentrum i bygda.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2007.


Tatere/omstreifere

Kalvik, Lars: «Når det er tatere på stranda, da er det sommer.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2007.


Unionsoppløsningen

Berg, Per Emil: «Union eller selvstendighet – kongedømme eller republikk?» I Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 2004.


Utvandring

Arnesen, Bente: «Til Amerika i 1852.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2013.

Martinsen, Jan Rune: «Fra Fet til Australia på 1870-tallet – hvordan gikk med dem?» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2019.

«Utvandrere til Amerika fra Fet.» I Romerike Ættehistorielags årbok 1967.


Vannverk

Vannverk i Fet gjennom 100 år. Utgitt av Fet Historielag. FBA.


Kildearkiv

Dette er minnetekster som kan tilrettelegges for kildearkivet: Se https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Forside:Kjeldearkiv

Albertsen, Åge: «Da medietiden kom til Åkrene.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2009.

Arnesen, Bjørg Hagen: «Minner fra en oppvekst på Roven.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2015.

Arnesen, Bjørg Hagen: «Minner fra Roven.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2014.

Arnesen, Bjørg Hagen:  «Pendlerlivet fra Roven til by’n på 40- og 50-tallet» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2017.

Berg, Jane Maria Støvind: «Barndomsminner». I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2014.

Berg, Jane Maria: «Barndomsminner fra Inngjerdinga.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.

Bergersen, Bjarne og Per Chr. Nygaards intervjuer med Henry Burås og flere tømmerfløtere i Indre Akershus Blad. Intervjuene er gjentrykt i Årringen Lokalhistorisk tidsskrift 1999, 2000 og 2002.

Bergersen, Bjarne og Per Chr. Nygaard: Veteraner forteller fra livet på lensene. I serien Øyeren med liv og land omkring. Indre Akershus Blad 1985. Gjengitt i Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2002.

Burås, Henry: «Glimt fra min barndom og ungdom i Fet.» I Indre Akershus Blad 13. mars 1980.

Dørumsgard, Asbjørn: «Jens Kjellerholen – Lesar-Jens. Rælingen.» I Dørumsgard, Asbjørn: Rælingen. Trekk av bygdehistorien. I. Oslo 1955. S. 526.

Dørumsgard, Asbjørn: «Våre menn: M. T. Kvaal.” I Romerike Historielags årbok 1964, s. 99-100.

Fliflet, Vilhelm: «En gammel beskrivelse av Fet prestegjeld.» I Dørumsgard, Asbjørn: Rælingen. Trekk av bygdehistorien. I. Oslo 1955. S. 526.

Hauglid, Kristian: «Juleminner.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2016.

Jahr, Alf Erik: «Slåtteliv på øyene.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2011.

Kalvik, Lars: «Fødsel i dølgsmål og fostermord.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2010.

Martinsen, Anna 1970. «Det var nok snaut med mat hjemme.» I Oslo og Akershus i manns minne. Daglegliv ved hundreårsskiftet. Oslo. S. 137

Monkerud, Chr. J. 1902. En selvbiografi. 9 s. Fredrikstad.

Opseth, Lena: «Skolegutter på gamle tomter.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2007.

Refsum, Helge: «En gammel bygdebeskrivelse på vers om Fet prestegjeld.» I Dørumsgard, Asbjørn: Rælingen. Trekk av bygdehistorien. I. Oslo 1955. S. 159.

Smådal, Helga, f. 1894. Minnetekst fra Gansdalen. I FHA.

Stensbye, Johan 1970. «Vi var ikke bortskjemt, nei.», i Oslo og Akershus i manns minne. Daglegliv ved hundreårsskiftet. Oslo. S. 148 og 171.

Skråmm, Wigo: «Kjeller flyplass 1912.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2018.

Skråmm, Wigo: «Lillestrøm skysstasjon – hotell og kino. En dag ved Lillestrøm Skydsstasjon i 1907.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2019.

Utsigt, Per Christian: «Livet som sprettgutt på Prestelensa.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2008.