Ytre Hvaler nasjonalpark

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over nasjonalparkene i Ytre Oslofjord, (de oransje områdene), landskapsvernområder (grønne) og naturreservater (røde).
Foto: Erik Bolstad/Store norske leksikon

Ytre Hvaler nasjonalpark er en nasjonalpark i Fredrikstad og Hvaler kommuner i Østfold i Viken fylke. Det meste av parken ligger i Hvaler, men det nordvestre hjørnet med blant annet Struten og Søsterøyene (Nordre og Søndre) ligger i Fredrikstad kommune.

Parken ble opprettet 26. juni 2009 og dekker 354 km², hvorav 14 km² er landareal og 340 km² marint areal.

Den grenser til svenske Kosterhavet nationalpark i sør og til Færder nasjonalpark i vest. Samlet utgjør disse en stor og nesten sammenhengende økologisk og landskapsmessig enhet på til sammen rundt 1 100 km².

Naturvern

Formålet med opprettelsen av denne nasjonalparken var for å bevare et stort og relativt urørt naturområde ved kysten i Sørøst-Norge, bevare et undersjøisk landskap med variert bunntopografi, og bevare økosystemer på land og i sjø med naturlig forekommende arter og bestander, kystlandskap med sjøoverflate og havbunn med korallrev, hard- og bløtbunn.

Nasjonalparken er det sørligste av 23 ulike referanseområder for lynghei langs kysten av landet fra Lofoten i nord og sørover. Disse områdene skal beites av kviger og villsau og lyngen skal brennes etter behov.

Kulturminner

Innenfor nasjonalparken ligger Festningsholmen med Akerøy fort ved Akerøya hvor også den tidligere kommandantboligen ligger. Denne ble bygget i 1684 som et forsvarsverk mot et mulig svensk angrep fra sjøen på Fredrikstad. Fortet var imidlertid aldri i strid og ble lag ned i 1807. Den er idag restaurert tilbake til i hovedsak i sin opprinnelige form.

Også Homlungen fyrstasjon fra 1867, Torbjørnskjær fyrstasjon fra 1872 og Struten fyrstasjon fra 1907 ligger innenfor nasjonalparken. Homlungen og Struten inngår i Kystled Oslofjorden.

Torbjørnskjær markerer sammen med Færder fyr, som ligger i Færder nasjonalpark, innseilingen til Oslofjorden og fungerer også som grensefyr mot Sverige.

Kilder


Koordinater: 59.0091° N 10.8298° Ø