Murane

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 24. feb. 2012 kl. 14:30 av Aslak Kittelsen (samtale | bidrag) (endra mal)
Hopp til navigering Hopp til søk

Murane er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Nome kommune i Telemark fylke.

Murane er en godt bevart, 1,7 km lang strekning av den gamle veien som ble bygget i 1853 som forbindelse mellom Norsjø og Vestvannene (Bandak, Kvitseidvatnet og Flåvatnet) frem til Bandakkanalen ble åpnet mellom Ulefoss og Strengen i 1892. Veien gjorde det mulig å passere Vrangfoss. Da det ble demmet opp ved Hogga sluser ble den gamle veien satt under vann, og den er synlig der den ligger ved siden av den nye. Denne veien er et godt eksempel på eldre teknikker som ble brukt ved veibygging, med blant annet naturstensmurer og stabbestener.

Mye av kommunikasjonen i Telemark foregikk vannveien, hjuldampere traffikerte Norsjø med passasjerer og last og tømmer ble fløtet. Veien, slik den ligger der i 2009, ble ferdigstilt i 1892 og var lenge den eneste veien mellom Lunde og Flåbygd. Først på slutten av 1970-tallet ble den erstattet av en ny vei. Veien inngår i «Vegvalg», Statens vegvesens nasjonale verneplan for veger – bruer og vegrelaterte kulturminner.

Før det ble bestemt at man skulle bygge en vei, overveide man også å bygge en hestejernbane. Valget falt på veibygging, og den ble bygget samtidig som dampskipsrutene på Norsjø og Vestvannene ble startet. I 1851 ble «Statsraad Stang», som gikk i rute mellom Tangen i Heddal og Fjærestrand i Solum, sjøsatt, og året etter «St Olaf», som gikk i rute på Vestvannene mellom Dalen og Strengen.

I 1861 var Skien-Norsjøkanalen ferdigbygget, og igjen vurderte man å bygge jernbane - nå mellom Skien, Ulefoss og Strengen - eller å bygge en bedre vei. Tilslutt falt valget på en kanal, dette skulle være både billigere og mer lønnsomt enn en jernbane.


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Murane er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.