Carl Richard Unger

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 12. aug. 2017 kl. 08:48 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av Unger i Skiling-Magazin, august 1867

Carl Richard Unger, også kjent som C R Unger, på gravsteien står det Riccard Unger (født 2. juli 1817 i Kristiania, død 30. november 1897 samme sted) var norrønfilolog og tekstutgiver. Han var professor i germansk og romansk filologi ved Universitetet i Oslo fra 1862.

Først sammen med P.A. Munch og Rudolf Keyser, og senere også alene fikk han gitt ut en rekke norrøne og islandske tekster, bl.a. Fagrskinna, Morkinskinna, Snorres Heimskringla og de senere kongesagaer, helgensagaer, Gammelnorsk homiliebok, Kongespeilet, den gammelnorske bibeloversettelsen Stjórn av deler av Det gamle testamentet, Karlamagnús saga (om Karl den store) og flere andre oversettelser av middelalderromaner. Middelalderalderromanene fra oversatt fra fransk, og den religiøse litteraturen fra latin.

Unger var fra 1853 medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og av Videnskabs-Selskabet i Christiania (nå Det Norske Videnskaps-Akademi) fra stiftelsen 1857, samt en rekke utenlandske faglige sammenslutninger.

I 1861 grunnla han sammen med Keyser, Munch, Sophus Bugge, Oluf Rygh, Siegwart Petersen og Nicolay Nicolaysen Det norske Oldskriftsselskab (oppløst 1900), som blant annet stod for mange av hans utgivelser.

I 1881 stod han bak stiftelsen av «Forening for norske dialekter og folketraditioner» (1881), sammen med Peter Christen Asbjørnsen, Ivar Aasen, Sophus Bugge, Johan Fritzner, Moltke Moe, Johan Storm og Hans Ross.

Blant hans mange publikasjoner var også i 1847 en samling fragmenter av håndskrifter brukt til innbinding av arkivsaker, som riksarkivar Christian C. A. Lange og Unger hadde funnet i Riksarkivet. Samme år ble også første hefte av første bind av Diplomatarium Norvegicum gitt ut, som de hadde redigert.

Han var æresdoktor ved Lunds Universitet, og i 1864 han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden, kommandør av 2. klasse 1891 og kommandør av 1. klasse 1897.

Unger er begravet på Krist kirkegård i Oslo. Ungers gateIla ble navnsatt i 1901 og er oppkalt etter ham.

Kilder