Stabu

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Stabu
Alt. navn: Stabo
Først nevnt: 1377
Sted: Lena
Fylke: Oppland
Kommune: Østre Toten
Gnr.: 167 og 168
Adresse: Slettavegen
Postnummer: 2850

Stabu er en navnegard i Østre Toten kommune, snaut 1 kilometer nord for tettstedet Lena. Garden er delt i to matrikkelgarder, Øvre (gnr. 167) og Nedre Stabu (gnr. 168). Stabugardene ligger rundt et felles tun på vestsida av Slettavegen.

Stabu er sannsynligvis en av de eldste bosettingene på Toten, med sitt gode jordsmonn i sørvendt helling i det sentrale jordbruksområdet litt vest for Hoff kirke. Stabusteinen, som sto på Nedre Stabu, er den eneste kjente bildesteinen fra merovingertida i Norge, altså fra 600-tallet e.Kr. Steinen, som er dekorert med dyrehoder med slangekropper som bukter seg sammen, ble i 2008 flytta til Mjøsmuseet.

På 1600- og 1700-tallet bodde flere bygdelensmenn på garden, blant annet Torkild Larsen Stabu (lensmann 1730-40). Fra denne tida stammer sannsynligvis den såkalte Gjøabua på Stabu, som med sine jerngittere foran vinduene viser at huset har vært brukt som arrestlokale.

Gardsnavnet

Ifølge Norske Gaardnavne er betydningen av navnet Stabu uviss, men en mulig tolkning er «Sted en har stadigt Ophold [...]. 2det Led maa da vel være bú n. og ikke búð f., Bod.»

Tradisjonell uttale er /sta:`bu/, men i nyere tid har skriftforma Stabo ført til at mange totninger nå sier /sta:`bo/.

Øvre Stabu

Nedre Stabu

Kilder og litteratur