Alf Flesland

Alf Konrad Flesland (født 27. juni 1915 i Fana, død 12. februar 1945 i Oslo) arbeidet for Gestapo under andre verdenskrig som angiver og provokatør. Han ble likvidert av Oslogjengen («Buzzard») midt på formiddagen i en folksom gate i Arbeidergata/Stortingsplass i Oslo.

Alf Flesland
Foto: Stiftelsen Lenken

Virke

Han arbeidet opprinnelig for sikkerhetspolitiet i Bergen hvor han fra mars 1941 ga seg ut for å arrangere flyktningsruter over Nordsjøen til Storbritannia og sørget for at folk som viste interesse eller sa de ville flykte, ble arresterte.

Etter hvert ble forholdene for gjennomsiktige på Vestlandet og etter en mislykket aksjon med å avsløre en Englandsfart, ble han 23. februar 1944 først satt inn i Bergen kretsfengsel og 10. mai 1944 overført til Grini fangeleir med fangenummer 10972 for å spionere på de innsatte. Han ga seg ut for å være motstandsmann og pastor. Flere ble arrestert som følge av hans virksomhet, og minst en av disse ble utsatt for voldsom mishandling.

2. september 1944 ble han løslatt fra Grini og arbeidet deretter for sikkerhetspolitiet i Oslo som betrodd agent for SS-Sturmscharführer Josef Henrik Seuffert, Gestapo Referat IV N. Flesland var agent nr. 121 med dekknavn Conrad Larsen. Han ble rikelig belønnet med penger, brennevin og sigaretter. Arrestasjonene av Pelle-gruppa i februar og mars 1945 kom som følge av Fleslands arbeid, og flere ble henrettet.

Likvideringen

De to karene fra «Buzzard» som hadde oppdraget hadde spanet på Flesland i flere dager, og kjente litt til vanene hans, blant annet pleide han å besøke Centrum Pakkecentral i Arbeidergata rundt 10.00-tiden på formiddagen. De spanet på ham i ti dager, men kom for sent fire ganger.

Her var han også rett før kl 10.00 12. februar 1945, da karene fra «Buzzard» gikk ned Arbeidergatan med en stengun med lyddemper i en fiolinkasse. Maskinpistolen sviktet og den andre milorg-karen trakk en pistol og fikk skutt Flesland med et skudd i magen og ikke i brystet som var meningen. Dette gjorde at Flesland kunne trekke en pistol og skyte tilbake, mens han prøvde å komme unna. Nede på Stortingsplass kom Flesland seg inn i en av bygningene og kom seg opp i tredje etasje hvor han fikk tak i en telefon og ringte til Gestapo på Victoria Terrasse. Han gikk deretter ned igjen til Stortingsplass, hvor mange kom til for å hjelpe, blant annet flere tyske offiserer. Innen ambulansen kom, segnet Flesland om og døde før han kom til operasjon på sykehuset.

Fem tyske offiserer tar opp jakten på de to fra «Buzzard» med lokalkunnskapen gjøre at de kommer seg unna.

Likvideringen av Flesland var oppsiktsvekkende av to grunner: Den skjedde midt på formiddagen i et travelt og folkerikt område, midt i byens sentrum, hvor det også var en stor tysk tilstedeværelse i gatene. Videre skjedde dette bare to dager etter at 29 personer fra blitt henrettet som reprisalier for likvideringen av Karl A. Marthinsen. Slik ble det sendt et tydelig signal tilbake om at en ikke lot seg stoppe, tiltross for blodige represalier.

Kilder

  • Moland, Arnfinn: Over grensen? – Hjemmefrontens likvidasjoner under den tyske okkupasjonen av Norge 1940-1945. Utg. Orion. Oslo. 1999. Digital versjonNettbiblioteket, ss. 168-169
  • Veum, Eirik: Nådeløse nordmenn: Gestapo, Kagge Forlag, 2014, ISBN 978-82-489-1507-2, ss. 289, 1088-1089, 1091
  • Pryser, Tore: Hitlers hemmelige agenter: Tysk etterretning i Norge 1939–1945. Utg. Universitetsforlaget. Oslo. 2001. ss. 93, 219, 246, 248
  • Samuelsen, Ottar: Det var her det skjedde: Oslo under andre verdenskrig - sett i dag. Utg. Dinamo. Oslo. 2008., ss. 336-337
  • Alf Flesland i Historisk befolkningsregister.