Jubileumsutstillingens maritime avdeling Skarpsno

Jubileumsutstillingens maritime avdeling ble lagt i sjøkanten mot FrognerkilenSkarpsno under jubileumsutstillingen på Frogner 1914 og var åpen for publikum fra 15. mai til 11. oktober dette året.

Utstillingsanlegget på Skarpsno under jubileumsutstillingen på Frogner 1914.
Foto: Oslo Museum
Plassering på samtidiig kart.
Kart: Ivar Refsdal/Landsforeningen for reiselivet i Norge: Fører gjennem Kristiania og nærmeste omegn, Aschehoug 1914

Utstillingsområdet lå vest for Skarpsno stasjon, ut for enden av Hafrsfjordsgata, mellom jernbanelinjen og sjøen. Ved enden av Nobels gate ved stasjonen lå utstillingens fyrtårn. Herfra gikk en stikkvei langs sjøen bort til utstillingsbygningene.

Midlertidig jernbanelinje

Avdelingen på Skarpsno var forbundet med anlegget i Frognerparken med en midlertidig jernbanelinje gjennom Nobels gate til Maskinhallen i det sørvestre hjørnet av utstillingsområdet i Frognerparken.

Nobels gate hadde den gang et landlig preg med beskjeden bebyggelse, og denne jernbanelinjen var også viktig for transport og logistikk til utstillingsområdet i Frognerparken. Den skulle vise seg avjørende for gjennomføringen av «Bøndernes Uge» som omfattet et fem dager langt dyrskue på Frogner stadion med nesten 3000 dyr som skulle inn og ut av området. Det gode været var nok medvirkende til at dette ble en av de best besøkte attraksjonene under Jubileumsutstillingen med opptil 60 000 besøkende på den best besøkte dagen.

Installasjoner

Anlegget på Skarpsno hadde i forhold til utstillingsanlegget og avdelingene i Frognerparken et mer beskjedent omfang. Arkitekt for denne avdelingen var Henrik Bull og bygningsmassen var utført i tung nasjonalromantisk barokk, og den store Sjøfartshallen hadde to kraftige tårn som hovedelement. Den øvrige bygningsmassen var lav.

I Sjøfartshallen var det utstilt fartøyer, gjenstander og bilder. Fiskeriavdelingen hadde utstillinger fra forskjellige steder på kysten. Anlegget hadde et større bryggeanlegget med fyrlykt og andre maritime installasjoner, og tillegg var det et større fyrtårn inne på land rett øst for Sjøfartshallen.

Området idag

I dag er dette området parkomådet Frøyas have og del av traséen til Frognerstranda fra 1936 og firefelt motorvei fra 1959, idag E 18.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.91554767699184° N 10.696842670440674° Ø