Krødsherad kommune

Krødsherad kommune ligger i Viken fylke (før 1. januar 2020 i Buskerud), og omgir den sørlige delen av innsjøen Krøderen i enden av Hallingdalselva. Krødsherad grenser til kommunene Ringerike i øst, Flå i nord, Sigdal i vest og Modum i sør. Fram til 1901 var Krødsherad en del av Sigdal kommune. Folk fra Krødsherad kalles kryllinger, og dialekta kalles også krylling. Et karakteristisk trekk ved denne er itakisme; vokalen -y blir til -i og diftongen -øy blir til -ei, noe som medfører at "en krylling" blir til "ein krilling" og "ørene" (øyra) blir til "eirun".

Krødsherad
0622 Kroedsherad kommune.png
Basisdata
Kommunenummer 3046
Fylke Viken
Kommunesenter Noresund
Areal 374.51  km²
Areal land 340.36  km²
Areal vann 34.15  km²
Folketall 2 277 (2018)
Grunnlagt 1901
Fradeling(er) 2,1 % i 1964 til Ringerike
Målform Nøytral
Nettside Nettside
Kroedsherad.png

Krødsherad ligger midt i Buskerud, ved innsjøen Krøderen ved foten av Norefjell og er ei skogbruksbygd og har gjennom alle tider vært leverandør av tømmer til sager og papirfabrikker. Det var tidlig tømmerfløting i Snarumselva og videre ned i Drammenselva, både av eget tømmer og tømmer fra Hallingdal.

I 1872 ble det åpnet en 26 km smalsporet jernbane fra Vikersund til Krødern. I tillegg til å frakte folk, var jernbanen vesentlig for all annen transport til og fra området. Den ble blant annet benyttet til å frakte tømmer, og senere også papirmasse ned til sagene og papirfabrikkene langs Drammenselva og den ble også benyttet for å frakte folk og materiell ved bygging av Bergensbanen. Alt ble fraktet med dampskip fra Krøderen stasjon til Gulsvik og kunne fraktes videre opp Hallingdal og over til Voss. Banen, sammen med Randsfjordbanen, ble utvidet til normalspor i 1909, forøvrig samme år som Bergensbanen ble åpnet fra Ørgenvika til Hønefoss. Krøderbanen ble nedlagt i 1985 og er nå museumsjernbane [1].

Alpinanlegget på Norefjell ble benyttet ved konkurransene i «utfor» og «storslalåm» i De olympiske vinterleker i Oslo i 1952, der Stein Eriksen vant gull storslalåm [2]. Krødsherad har siden markedsført seg som en turistkommune og hotell- og reiselivsnæringa skaffer mange arbeidsplasser til kommunen. Norefjell er et populært utfartssted, spesielt for vinteridrett, mye på grunn av den korte avstanden til byer som Oslo, Hønefoss og Drammen.

Referanser

Kilder og litteratur