Norges tekniske høgskole

Norges tekniske høgskole (NTH) (opprinnelig «Den Tekniske Høiskole», så Norges Tekniske Høiskole) ble opprettet i 1910 i Trondheim. Høyskolen utdannet sivilingeniører og sivilarkitekter.

Hovedbygningen på Gløshaugen.
Foto: Mittet/Nasjonalbiblioteket
Vegg-/takmaleri av Enevold Thømt fra 1915 ovenfor inngangen til biblioteket i Hovedbygningen på Gløshaugen.
Foto: Kjersti Lie (2010).
Vannkraftlaboratoriet.
Foto: Fra boka Toreid-ætten fra Romerike (1945).

Forhistorie

Den høyere tekniske utdannelsen i Norge har røtter tilbake til opprettelsen av BergseminaretKongsberg i 1757. Etter opprettelsen av Det kongelige Fredriks universitet i Christiania i 1811 ble denne virksomheten flyttet til hovedstaden. I 1833 la offiser og stortingsmann Herman Foss frem forslaget om en «Technisk Skole» i Norge, men vedtaket om en opprettelse kom først i 1900.

NTH ble vedtatt i Stortinget 31. mai 1900. En forløper var Trondhjems Tekniske Læreanstalt. Da gledesbudskapet nådde Trondheim, ble det et ad-hoc «17. mai tog» der Brigademusikken spilte og flaggene gikk til topps. Som tomt for den nye høgskolen stod det mellom Ladehammeren og Gløshaugen. Det ble Gløshaugen og Trondheim kommune stilte en tomt på 30 000 m² til rådighet.

Hovedbygningen ble reist på Gløshaugen i årene 1902 til rundt 1910, arkitekt for denne var Bredo Greve med August Nielsen som assistent. Freskene i aulaen er utført av Enevold Thømt i 1915.

Etterhistorie

I 1968 ble NTH, Den allmennvitenskapelige høgskole (AVH) og Vitenskapsmuseet (VM) slått sammen til Universitetet i Trondheim (UNIT). Stortingets hensikt om en integrering av disse institusjonene ble imidlertid i liten grad fulgt opp og NTH og AVH beholdt en stor grad av selvstyre.

I 1996 ble UNIT omdannet til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). NTNU dekker i dag en lang rekke akademiske fag, men arkitekt- og sivilingeniørutdanningen har fortsatt sitt hovedsete på Gløshaugen.


  Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Norges tekniske høgskole» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.