Solberghytta

Solberghytta, eller «Funkisen» som den ble kalt på folkemunnet etter «Funkisstilen» den ble bygget i, lå ved Mellomdammen på Solbergskauen, og var et kjent og kjært serveringssted for mange solbergelvinger i 1940- og 50-åra. Stedet ble drevet av Martin og Gerda Danielsen. Solberghytta ble revet i 1960-åra, men ennå kan en se grunnmurene etter dette populære stedet.

Solberghytta i Nedre Eiker.
Foto: Eiker Arkiv

Hytta besto av seks rom i to etasjer; peisestue, kjøkken, kammers og en liten butikk med ekspedisjonsluke hvor det ble solgt øl, brus, bakervarer, sjokolade, sigaretter og skismurning. I tillegg til hovedhytta var der fjøs og stall. Fru Danielsen arbeidet på Solberg Spinderi, og gikk opp og ned til bygda hver dag. Familien bodde på Solberghytta fra 1934 til 1948, og etter dette var hytta kun åpen i helgene fram til ut i 1950-åra.

Vinteren 1951 var det ikke mulig å få frakta inn varer med hest på grunn av store snømengder. Ungene på Solberg skole fikk derfor skoletur inn til Mellomdammen for å tråkke flystripe, da en måtte ta i bruk fly for å få inn varene! Flyet, en dobbeltdekker, fløy fra Lierstranda med flyveren Knut Espedal ved spakene. Dermed var påsken 1951 redda for både hytteeiere og skautravere. Det ble flere flyturer den dagen inn til Solberghytta, og følgende artikkel sto å lese i avisa Fremtiden 8. mars 1951: «Ett av bryggeriene i Drammen sender i dag 40 kasser øl og mineralvann pr. fly til Solberghytta i Drammens nordmark. Eieren av hytta har forgjeves forsøkt å komme fram med hest og slede, men snømengdene er for store. Det ble foretatt prøveflyvning i går, og det viste seg mulig å lande på det mellomste av Solbergvannene. I formiddag ble transporten satt i gang, og i løpet av dagen vil Solberghytta stå klar for påsken hva øl og mineralvann angår».

I 1962 var Solberghytta historie. Da ble den revet av speidere i Drammen som skulle bruke materialene til hytta ved turheisen. Dette ble det imidlertid aldri noe av, og materialene ble solgt videre og benyttet til bygging av en annen hytta i marka.

Referanser

Artikkelen er opprinnelig lagt ut på nettstedene til Eiker Arkiv.

  Solberghytta inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!