Aker Solutions

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. aug. 2023 kl. 09:04 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (kat)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Aker Solutions ASA, Snarøyveien 36 på Fornebu i Bærum, er en industri- og teknologibedrift. Dette er et av Norges største oljeserviceselskap og en av verdens største leverandører av tjenester og utstyr til olje-, gass- og prosessindustrien. Selskapet ble dannet 2002 som Aker Kværner, nåværende navn fra 2008. Selskapet har også kontor i Houston, USA, og er et av Norges største konsern med omsetning på over 54 milliarder kroner i 2009. Selskapet har fem forretningsområder: Field Development, Maintenance, Modification & Operations, Subsea, Product & Technology og Process & Construction. Det hadde om lag 22 000 ansatte og 100 datterselskaper i om lag 30 land. Konsernsjef er Leif Borge.

Selskapshistorikk

Selskapet har sin opprinnelse i Oslo-bedriftene Akers Mek. Verksted og Kværner Brug, etablert henholdsvis i 1841 og 1853. Aker startet skipsbygging i Pipervika 1854, Kværner Brug produserte støpejernsprodukter og etter hvert maskinteknisk utstyr til tungindustrien i Norge; kraftverk, gruvedrift, papir og tremasse fra sine verksteder i Lodalen.

Etter 1945 utviklet både Aker og Kværner seg til store konserner med en rekke datterselskaper. Olaf Sørums Mek. Verksted i Sandvika ble overtatt av Kværner i 1956. I de samme lokalene ble Kværners kjøleavdeling etablert. Olje- og gassnæringen ga ytterligere vekst for Aker og Kværner, som etablerte hvert sitt ingeniørselskap. Aker Engineering AS ble etablert i Oslo i 1976, mens Kværner Engineering AS holdt til i Bærum fra 1966. Selskapet flyttet inn i første byggetrinn av kontorbygget i Professor Kohts veiLysaker i august 1980. Dette bygget ble utvidet i 1986, 1992 og 1998.

Aker og Kværner vokste seg stadig større gjennom egenvekst, oppkjøp og internasjonal ekspansjon. Kværner Engineering etablerte bl.a. datterselskapet Kværner Process Systems AS på Billingstad i 1989. Aker-konsernet kjøpte opp Norwegian Contractors ANS på Stabekk i 1987, mens Norwegian Petroleum Consultants AS i Asker ble kjøpt opp av Aker Engineering i 1991.

Kværner kjøpte det britiske storkonsernet Trafalgar House i 1996 og ble med dette Norges største selskap, som imidlertid fikk økonomiske problemer. Samme år ble Kjell Inge Røkke hovedaksjonær i Aker, gjennom Resource Group International Inc (RGI). Maritime-gruppen i Kristiansand ble kjøpt i 1997, og Aker la alle sine olje- og gassaktiviteter inn i Aker Maritime AS. Samtidig ble Kværner Engineering slått sammen med Kværners øvrige olje- og gassaktiviteter i et nytt selskap, Kværner Olje & Gass AS på Lysaker. Også Kværner-konsernet flyttet hovedkontoret sitt til Lysaker i 1997 – og videre til London året etter. Kværner Process Systems og Kværner Oilfield Products Norge flyttet til Lysaker i 2000, og utgjør i dag henholdsvis Aker Process Systems AS og Aker Subsea AS.

Sammenslåing

I 2002 ble Aker Maritime og Kværner slått sammen. Hovedkontoret for det nye Aker Kværner ASA ble lagt til Lysaker, med følgende bedrifter: Aker Kværner Engineering & Technology AS, som er et resultat av sammenslåingen av ingeniørmiljøene i Kværner Engineering og Aker Engineering & Technology, samt selskapene Aker Kværner Subsea AS, Aker Kværner Process Systems AS, Aker Marine Contractors AS og Aker Kværner Business Partner AS. Sommeren 2007 ble eierstrukturen endret; det børsnoterte Aker Kværner ble eid med 40,27 prosent av Aker Holding AS, som igjen eies av Aker med 60 prosent, Den norske stat med 30 prosent og svenske SAAB og Investor med henholdsvis 7,5 og 2,5 prosent.

Nytt hovedkontor

I desember 2007 flyttet Aker Kværner inn i nytt hovedkontor ved siden av Telenor på Fornebu. Ved navneskiftet i 2008 gikk Kværner-navnet helt ut av bruk.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.8973893° N 10.6312461° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Aker Solutions er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.