Andholmen (fiskefartøy 1938)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 12. mai 2020 kl. 23:31 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Andholmen
Andholmen 2.jpg
Egennavn: Andholmen
Båttype Fiskefartøy
Lengde 72 fot
Bruttotonnasje 49,78 brt
Byggeår 1938
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Wichmann 50 hk type K
Kommune Stavanger kommune
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern

MK «Andholmen» er en typisk representant for de store og sjødyktige trefartøyene som like før krigen var i bruk til fiske og fangst.

"Andholmen" ble bygget i Brattvåg, Møre og Romsdal og levert i 1938 til reder Karl Gregussen, Bø i Vesterålen. Fartøyet ble bygget som galeas med loddrett stevn og akterskipet krysserbygget. Motor 60-90 Hk Wichmann. Kjennesignal LJSZ.

Fartøyets detaljerte historie er kun delvis kjent foreløpig. HjemmefrontmuseetAkershus festning har en modell av «Andholmen», og omfattende teknisk dokumentasjon om fartøyet fra før og etter krigen finnes i statsarkivet i Tromsø. «Andholmen» ble rekvirert av norske sjømilitære myndigheter i Nord-Norge under kampene i Ofotfjorden/Narvik-området april/mai 1940. Tyskerne kontrollerte den eneste dypvannskaien i området. Ca. 20.000 allierte soldater måtte derfor landsettes av mange mindre norske fartøyer, deriblant "Andholmen". I juni 1940 ble sjømilitær kommando heist om bord i "Andholmen" og fartøyet seilte til Skottland under kommando av fenrik Finn Lagaard Eriksen.

«Andholmen» ankom Buckie, Skottland, seilte på Orknøyene og senere opererte fra Island som patruljefartøy. Deretter seilte hun minst en sesong mellom Shetland - Norge og opererte som transport mellom Skottland - Shetland. Etter ble nye operasjonsbasen, Peterhead, Skottland. Peterhead, som var en "superhemmelig" norsk base nord i Skottland hvorfra man utførte tokt til vestkysten av Norge. Mange titalls turer, som til i dag har vært underlagt et hemmelighetens slør, ble gjennomført av flere skøyter. Foreløpig kjenner vi få detaljer vedrørende "Andholmens" oppdrag derfra.

Fartøyet returnerte til Norge ca. 20. mai 1945, og hadde da vært under norsk sjømilitær kommando kontinuerlig i omtrent fem år, sannsynligvis som eneste fartøy som seilte med splittflagget under hele 2. verdenskrig.

Etter krigen kom fartøyet tilbake til sivil tjeneste for sine opprinnelige eiere, men fartøyet ble innhentet av utviklingen innenfor fiskeflåten og til slutt var fartøyet svært forfallent. I 1994 blir det rimelig godt bevarte og flytende skroget av "Andholmen" funnet i Blokken, Sortland. Etter en total restaurering gjennom flere år framstår «Andholmen» i dag eksteriørmessig tilnærmelsesvis slik fartøyet var i krigsårene, selv om det er gjort visse praktiske tilpasninger med galgedekk, lasteluke og lignende.

Opprinnelig var motoren en 60 Hk Wichmann. Ved restaureringen ble man nødt til å velge den lettere tilgjengelige 50 Hk Wichmann som er det nærmeste man kommer både i oppbygning og lyd.

Stiftelsen MK «Andholmen» som i dag eier fartøyet, har til formål å ta vare på fartøyet som kulturminne, med vekt på tjenesten under krigen.

Eksterne lenker

http://www.andholmen.no