Annie Louise Benkow: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: {{thumb|Annie Louise Benkow 01.jpg|Annie Louise Benkow (1895–1942).|Ukjent, fra ''Våre falne''.}} {{thumb|Snublesteiner Gml. Drammensvei 38.JPG|Snublestener utafor Gamle Drammensvei 1...)
 
m (defsort)
Linje 19: Linje 19:
* Langslet, Lars Roar: [https://nbl.snl.no/Jo_Benkow Jo Benkow] i ''Norsk biografisk leksikon''.
* Langslet, Lars Roar: [https://nbl.snl.no/Jo_Benkow Jo Benkow] i ''Norsk biografisk leksikon''.


{{DEFAULTSORT:Benkow, Annie}}
[[kategori:Personer]]
[[kategori:Personer]]
[[kategori:Jøder]]
[[kategori:Holocaustofre]]
[[kategori:Holocaustofre]]
[[kategori:Konsentrasjonsleirfanger]]
[[kategori:Konsentrasjonsleirfanger]]

Sideversjonen fra 11. sep. 2015 kl. 20:47

Annie Louise Benkow (1895–1942).
Foto: Ukjent, fra Våre falne.
Snublestener utafor Gamle Drammensvei 10 i Bærum.
Foto: Heidi Thöni Sletten (2015).

Annie Louise Benkow f. Florence (f. 30. januar 1895 i Skottland, død 1. desember 1942 i Auschwitz) var forretningsdrivende i Bærum. Hun var gift med fotografen Ivan Isak Benkow (1885–1955), og var mor til politiker og fotograf Jo Benkow.

Hun ble født i Skottland av jødiske foreldre som hadde emigrert fra Litauen. Familien kom til Norge i 1899, da hun var fire år gammel. Etter hvert møtte hun Ivan Benkow, som hadde flykta fra Russland i 1905 på grunn av pogromer der. De ble gift; for ham var det hans andre ekteskap. Deres første barn, Harry, kom til verden i Ystad i Sverige, og datteren Kristina ble født i Kristiania i 1914.

Familien flytta så til Kristiansund, der Ivan starta fotograffirma i 1914. I 1918 reiste de så tilbake til Kristiania, og derfra videre til Trondheim i 1920-åra. Der finner vi dem i Dronningens gate 38. De hadde da tre barn, for yngstemann Josef Elias – seinere kjent som Jo – ble født i Trondheim i 1924.

I 1930 flytta de til Stabekk, og Ivan Benkow etablerte studio i Stabekkhuset ved jernbanestasjonen. Annie Louise Benkow omtales som forretningsdrivende i Våre falne, og dette viser trolig til at hun var partner i fotoforretningen.

Etter at krigen brøt ut og Norge kom under tysk okkupasjon valgte Ivan Benkow å flykte til Sverige sammen med en bror. Sønnen Jo reiste over før ham. I artikkelen om Jo Benkow i Norsk biografisk leksikon heter det at: «Kvinnene i familien var blitt tilbake i Norge, sannsynligvis i tro på at de var mindre utsatt. Høsten 1942 ble alle deportert og gasset i hjel i Auschwitz».

I Våre falne er det oppgitt at hennes videre skjebne etter deportasjonen i november 1942 er ukjent. Senere har man funnet ut mer, og på snublestenen som er lagt ned utafor familiens hjem i Gamle Drammensvei 10 i Bærum går det fram at hun ble sendt til Auschwitz og drept der 1. desember 1942. Denne datoen gir i seg sjøl mer informasjon; den forteller at hun ble sortert ut allerede ved ankomst og sendt rett i døden i gasskammeret. Hennes mann overlevde krigen, og døde i Oslo i 1955.

Kilder