Blindern

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Blindern studenterhjem (arkitekt Nicolai Beer).
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Flyfoto med Svein Rosselands hus (1932, navn fra 1994) i venstre bildehjørne og Farmasibygningen (1932) i nedre bildekant i midten, med de to tidligere tyskerbrakkene imellom (flyttet dit etter krigen), og som ble revet for å gi plass til Helga Engs hus (1994). I Blindernveien ved Farmasibygningen ble statspolitisjef Karl A. Marthinsen likvidert av Hjemmefronten 8. februar 1945. Vis a vis ligger Villa Eika og til venstre for denne Blindern Studenterhjem (1925). Bak studenthjemmet står fortsatt Blindernleiren, en brakkeleir bygget av Organisation Todt under krigen, som hadde sin hovedleir her, inklusive en bunker under vestre fløy av studenthjemmet. Bak brakkeleiren, i dag en parkeringsplass, ligger Meteorologisk institutt (1940).

Blindern er et strøk i bydel Nordre Aker i Oslo, med navn etter Blindern-gårdene. Det ligger mellom Ullevål, Marienlyst og Vinderen, og preges særlig av Universitetet i Oslo, Blindern campus.

Området ble utbygd fra 1920-åra, blant annet med Blindern Hageby. Blindern stasjonSognsvannsbanen ble åpna i 1934. Etter at Stortinget i 1920 vedtok at universitetet skulle få et nytt anlegg på Blindern, ble det meste av området kjøpt opp. Reguleringsplanen kom på plass i 1925, og de første universitetsbygningene åpna offisielt i 1936. I 1960-åra kom neste byggefase, da øvre del av Blindern ble utbygd. Langs utkanten av universitetsområdet finner man fortsatt en del villabebyggelse.

Litteratur og kilder