Brynesteinsbrotet i Eidsborg: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Ikke nødvendig å skrive tittelen to ganger. La til noen interne lenker og gjorde et par smårettinger.)
Ingen redigeringsforklaring
 
(11 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Brynesteinsproduksjonen i [[Eidsborg]] går langt tilbake i tid. Helt siden [[700-tallet]] har det vært utvinning av [[brynestein]] i Eidsborg. Brynesteinen fra Eidsborg er av [[kvarts-glimmer]] [[skifer]]. De fine kvartskornene som er i steinen, løsner under sliping og danner et fint slipepulver. Det var to ulike kvaliteter på steinen fra Eidsborg: hardstein og bløtstein. Hardstein ble eksportert utenlands, mens bløtstein mest ble brukt som bryne i Norden, siden den passet godt til det harde stålet som ble brukt her.
{{thumb|Brynesteinsbrot.JPG|Brynesteinsbrotet i Eidsborg.|Janne Sogn (2018)}}
'''[[Brynesteinsbrotet i Eidsborg|Brynesteinsproduksjonen i Eidsborg]]''' i [[Tokke kommune|Tokke]] går langt tilbake i tid. Helt siden [[700-tallet]] har det vært utvinning av [[brynestein]] i [[Eidsborg]]. Brynesteinen fra Eidsborg er av [[kvarts-glimmer]] [[skifer]]. De fine kvartskornene som er i steinen, løsner under sliping og danner et fint slipepulver. Det var to ulike kvaliteter på steinen fra Eidsborg: hardstein og bløtstein. Hardstein ble eksportert utenlands, mens bløtstein mest ble brukt som bryne i Norden, siden den passet godt til det harde stålet som ble brukt her.


Før kanalen kom, ble brynestein fra Eidsborg fraktet ned til [[Lastein]] på [[Dalen]] med hest, og fraktet videre til [[Kviteseid]] på [[tømmerflåter]].  
Før kanalen kom, ble brynestein fra Eidsborg fraktet ned til [[Lastein]] på [[Dalen]] med hest, og fraktet videre til [[Kviteseid]] på tømmerflåter.  
«En kvinne fra [[Fjågesund]] i [[Kviteseid]], som hette Turid Øysteinsdotter Fiskarbekk (1771-1865), rodde regelmessig den sju mil lange turen fra Lastein på Dalen til [[Strengen]] med brynestein. Ved Fiskarbekk rodde hun en gang på et skjær med steinlasten sin, og hele båten med last gikk ned. Hun berget livet og fortsatte transporten som før. Skjæret har siden blitt kallt [[Pråmsteinen]]
«En kvinne fra [[Fjågesund]] i [[Kviteseid]], som hette Turid Øysteinsdotter Fiskarbekk (1771–1865), rodde regelmessig den sju mil lange turen fra Lastein på Dalen til [[Strengen]] med brynestein. Ved Fiskarbekk rodde hun en gang på et skjær med steinlasten sin, og hele båten med last gikk ned. Hun berget livet og fortsatte transporten som før. Skjæret har siden blitt kallt [[Pråmsteinen]]
».
».


==Litteratur==
==Litteratur==
Gardåsen, Tor Kjetil. Lokalhistorisk reise på Telemarkskanalen. Fortidsminnesmerkeforeningen, 1997
*[[Gardåsen, Tor Kjetil]]. Lokalhistorisk reise på Telemarkskanalen. Fortidsminnesmerkeforeningen, 1997
*Livland, Haakon Graffer, ''Eidsborgbryner : eksportvare i Telemark fra vikingtid til våre dager'', [Eidsborg] : Lårdal bygdemuseum, 1992. [https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2014042407071 Lenke] til digital utgåve på [[bokhylla.no]].
 
==Galleri==
<gallery>
Brynestein.jpg|Frå brynesteinsbrotet i Eidsborg. {{byline|Janne Sogn (2018)}}
Brynestein i brotet.JPG|Frå brynesteinsbrotet i Eidsborg. {{byline|Janne Sogn (2018)}}
Anne3.jpg|Frå brynesteinsbrotet i Eidsborg. {{byline|Anne Gundersen (2018)}}
</gallery>


==Eksterne lenker==
==Eksterne lenker==
Linje 14: Linje 23:


[[Kategori:Tokke kommune]]
[[Kategori:Tokke kommune]]
[[Kategori:Eidsborg]]
[[Kategori:Steinindustri]]
[[Kategori:Steinindustri]]
[[Kategori:Industri i Telemark]]
[[Kategori:Industri og handverk]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 11. des. 2021 kl. 00:44

Brynesteinsbrotet i Eidsborg.
Foto: Janne Sogn (2018)

Brynesteinsproduksjonen i Eidsborg i Tokke går langt tilbake i tid. Helt siden 700-tallet har det vært utvinning av brynestein i Eidsborg. Brynesteinen fra Eidsborg er av kvarts-glimmer skifer. De fine kvartskornene som er i steinen, løsner under sliping og danner et fint slipepulver. Det var to ulike kvaliteter på steinen fra Eidsborg: hardstein og bløtstein. Hardstein ble eksportert utenlands, mens bløtstein mest ble brukt som bryne i Norden, siden den passet godt til det harde stålet som ble brukt her.

Før kanalen kom, ble brynestein fra Eidsborg fraktet ned til LasteinDalen med hest, og fraktet videre til Kviteseid på tømmerflåter. «En kvinne fra Fjågesund i Kviteseid, som hette Turid Øysteinsdotter Fiskarbekk (1771–1865), rodde regelmessig den sju mil lange turen fra Lastein på Dalen til Strengen med brynestein. Ved Fiskarbekk rodde hun en gang på et skjær med steinlasten sin, og hele båten med last gikk ned. Hun berget livet og fortsatte transporten som før. Skjæret har siden blitt kallt Pråmsteinen ».

Litteratur

  • Gardåsen, Tor Kjetil. Lokalhistorisk reise på Telemarkskanalen. Fortidsminnesmerkeforeningen, 1997
  • Livland, Haakon Graffer, Eidsborgbryner : eksportvare i Telemark fra vikingtid til våre dager, [Eidsborg] : Lårdal bygdemuseum, 1992. Lenke til digital utgåve på bokhylla.no.

Galleri

Eksterne lenker

  • [1] Telemarkskanalen
  • [2] Brynesteinsproduksjon i Eidsborg