Er det her jeg hører til?

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 21. aug. 2018 kl. 07:00 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Deichmanske bibliotek» til «Kategori:Deichman»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Prosjektets logo

Er det her jeg hører til? er et prosjekt som har som mål å dokumentere og formidle lokalhistorie fra Oslo kommune, og da spesielt den delen som ble bygget ut i løpet av 1900-tallet. Fokus er satt på områdene Bjerke, Torshov (Sagene) og Romsås i Grorud. Prosjektet ble satt opp av Deichmanske bibliotek i 2004 med midler fra det daværende Statens bibliotektilsyn. Innvandring i Oslo gjennom 100 år er det oppfølgende prosjektet, og nettstedet som dekker dette, ble lansert i mars 2006.

Prosjektets hovedtema er boligutbygging og bygningshistorie knyttet til kulturhistorie i de tre områdene som skal dokumenteres. Det gjelder Torshov og utviklingen av Torshovbyen på 1920-tallet; Bjerke og boligbygging på Veitvet og Årvoll på 1950-tallet; og Romsås med ønsket om oppbyggingen av et nytt bysamfunn på 1970-tallet.

De tre områdene er blant annet representert ved at hvert område har fått en egen fortellerstemme; Jesper Borgen for Årvoll/Veitvet, Vilde Kleiven som Else på Torshov, og Mari Nilsen som Hanne fra Romsås. Videre ble tre forfattere intervjuet om hvordan det var å vokse opp i de ulike områdene; Roy Jakobsen, Per Petterson og Torgrim Eggen.

Deltagere i prosjektet

Prosjektet har en bred informasjonsbase, der både offentlige og private aktører tar del i arbeidet på ulikt vis. Byarkivet i Oslo bidrar ved at de har gitt prosjektet tilgang til sine arkiver og bildesamling, men har også en noe mer aktiv rolle ved at de bidrar til skolenes prosjektuker. Byantikvaren i Oslo har også bidratt både med tekster og informasjon om og innsikt i arbeidet med kulturminnevern. Bymuseet i Oslo og Arbeiderbevegelsens arkiv er to andre bidragsytere som har deltatt med omfattende informasjon og bildemateriale tilrettelagt for nettstedet Erdether.no. Arkitekturhistorien, dens utvikling og byggeprosesser har Norsk Arkitekturmuseum bidratt med, og under skolenes prosjektuker har deltagende klasser besøkt museet. Oslo kommunes bydelsadministrasjoner i Sagene, Bjerke og Grorud har også bidratt med tekster og innspill.

Utbyggerne som stod for utviklingen av boligområdene, OBOS, USBL, Odd Grann og Oslo kommune, har deltatt med materiale som dokumenterer utbyggingen de foretok.Erdetherny.jpg Er det her jeg hører til? er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.