Fekjan (Asker)

Fekjan er en vei i Asker, fra Slemmestadveien nordover til den ved kryssing av motorveien endrer navn til Billingstadsletta. Fekjan har sin opprinnelse i det gamle norske ordet fit, som er en frodig, vasstrukken gressgang, noe som passer godt her ved Neselvas utløp. I bestemt form flertall blir det fitjane, som i talespråket ble fetjane, siden endret til Fekjadn eller Fekjan. Navnet forekommer flere steder i landet, bl.a. i Rollag, Flesberg og Nesbyen.

Starten av veien med Nesbruhuset før motorveien kom. Holmen skole øverst til venstre.
Foto: Budstikka

I nordre del av veien ligger et kompleks av bygninger med en blanding av næringsbygg/forretninger/helsetilbud (tannleger/legesenter, fysioterapi, bl.a.) på det tidligere Torstad-jordet inntil gamle Bellevue hotell og nær Nesbru Bilistsenter. I den andre enden er det gartneri og båtslipp/båtopplagsplass og annet nærmere Holmensenteret. Det finnes også næringsbygg ellers på strekningen, mens den øvrige bebyggelsen hovedsakelig er eneboliger og tomannsboliger.

  • 3. Forretningsgården Nesbruhuset med blant annet Bellevue Apartments (tidligere Bellevue hotell). Her startet også Ikea i Asker 23. mars 1963 som var første varehus utenfor Sverige.
  • 7–15. Kompleks med helsetjeneste og forretningsbygg.
  • 29. Viking veitjeneste, bilutsalg m.m.
  • 51. Den vakre tømmerbygningen her ble oppført til bolig for dr. Rolf Reiler (kjent barne- og skolelege) og kone.
  • 71. Vardenær gartneri med drivhus etc.
  • 80. Holmen Slipp, motorverksted, Holmen Marine m.m. ligger på gården Holmens grunn. Mange av gårdsbygningene er i god hevd: låve (med nye funksjoner), hovedbygning, sidebygning og stabbur. I eldre tid foregikk betydelig saltkoking – sjøvann kokt i jernpanner – på stedet (Holmsbudir). Gjestgiveriet her var en gang velkjent. Landhandel ble startet i sidebygningen i 1867 og flyttet til nåværende Holmensenteret (Holmengata) i 1898.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Fekjan (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.85668610781662° N 10.492114491540518° Ø