Hans Rev

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 28. jul. 2019 kl. 07:47 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Revs sigill.

Hans Rev, også omtalt som Hans Reff (ant. født før 1490 i Danmark, død juli/august 1545 i Oslo), var først katolsk biskop og siden luthersk superintendent av Oslo.

Rev var baccalaureus i rettsvitenskap. Han var kannik i Nidarosdomen og hadde vært sekretær for erkebiskop Erik Valkendorf da han i 1525 ble utnevnt til biskop av Oslo. Utnevnelsen skal ha skjedd etter Vincens Lunge og erkebiskop Olav Engelbrektssons ønske. På dette tidspunkt sto Lunge og erkebiskopen på samme side, den riksrådskonstitusjonalistiske fløyen som ønsket betydelig autonomi for den norske delen av riket.

I november 1531 ankom Christian II Oslo bispegård med 1500 mann i sitt følge. Hans Rev tok ham imot, men da han i mai 1532 innså at Christian II ikke kom til å vinne kampen om tronen reiste han til Danmark og forlikte seg med Frederik I. I striden omkring Christian III tok han først parti mot denne, men snudde da andre stormenn støttet Christian III.

Forholdet til erkebiskop Olav Engelbrektsson var vanskelig, spesielt etter bruddet mellom Lunge og erkebiskopen noe etter 1527, men Hans Rev forsøkte hele tiden å holde seg inne med ham. Den 3. januar 1536 ble Vincens Lunge myrdet etter erkebiskopens ønske. Erkebiskopen sendte soldater til Oslo og andre steder. Hans Rev ble arrestert, men på sommeren 1536 kom han tilbake til Oslo. Han tok parti for Christian III under grevefeiden, men forsøkte å få forsoning mellom Christian og Olav Engelbrektsson.

Ved reformasjonen i 1537 måtte han gå av. Han reiste til Danmark, og den 1. oktober 1537 overleverte han sitt stift med alle eiendommer til kongen og lovet ham troskap. Det skulle allikevel gå flere år før kongen var sikker nok på Rev til å sende ham tilbake til Norge. Først i 1541 utnevnte kongen ham på ny til biskop av Oslo, med tittelen superintendent, og han ble dermed landets første lutherske biskop. Han var også den eneste katolske biskopen i Norge som gikk over til den nye lære under reformajonen. Hamar bispedømme ble samtidig innlemmet i Oslo. Fra perioden som superintendent huskes han særlig for sin innsats for Oslo katedralskole.

Etter tilbakekomsten i Oslo fortsatte han å bo i Oslo bispeborg, selv om denne var gitt til borgerne til nedrivning. Hans to neste etterfølgere bodde også der, inntil den havnet i private hender i 1554.

Kilder

  • Berggrav, Eivind: «Oslos bisperekke» i Oslo bispedømme 900 år, Universitetsforlaget 1974
  • Hans Rev i Norsk biografisk leksikon


Forgjenger:
 Hans Mule 
Katolsk biskop av Oslo
Etterfølger:
 vakant 
Forgjenger:
 nyopprettet 
Superintendent av Oslo
Etterfølger:
 Anders Madssøn