Vincens Lunge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vincens Lunge (født ca. 1486, død 3. januar 1536) var en dansk adelsmann. Han var medlem av Danmarks riksråd og lensherre i Bergenhus. Lunge var gift med Margrete Nilsdotter, som var eldste datter av Niels Henrikssøn og Ingerd Ottisdotter.

Frederik II sendte Vincens Lunge til de nordafjeldske landsdelene for å få dem til å underordne seg. Norges riksråd satte strenge vilkår for hans virke i Norge, blant annet ved at de krevde at ingen som ikke var av norsk herkomst kunne sitte som lensherre i landet. De regnet også alle kongens regjeringshandlinger før hans håndfestning som ugyldige.

I 1528 tok Lunge over Nonneseter kloster ved Bergen og dets eiendommer, og utviklet dette til herregården Lungegården. Lunge fikk eiendommene som vederlag for å gi fra seg stillingene som høvedsmann på Bergenhus og stattholder i det nordenfjelske Norge til fordel for Eske Bille, og denne gaven som utgjorde tilsammen 272 gårder og gårdparter fra Sunnhordland til Nordfjord, er trolig den største som noen norsk konge har gitt til en privatperson.

En ubekreftet historie forteller at Lunge røvet et større parti tørrfisk fra Per Hemmingsen i Finnmark, og at han ble dømt til døden for myndighetsmisbruk for dette. Hemmingsen var erkebiskopens stedfortreder i nord, og det skal ha vært erkebiskopen selv som hjalp Lunge ut av knipen.

Vincens Lunge ble myrdet under et forhandlingsmøte i Nidaros etter ordre fra erkebiskop Olav Engelbrektsson. Han er kjent som en av de svært få i Norge som hadde lutherske sympatier før reformasjonen.

Eksterne lenker