Harald V

Harald V (født 21. februar 1937) har siden 1991 vært Norges konge. Han er sønn av Olav V og Märtha, og ble født på Skaugum i Asker; han er den første norske konge siden Olav IV Håkonsson1300-tallet som er født i Norge.

Harald V
Harald V Norge.jpg
Personalia
Tittel: Konge av Norge
Regjeringstid: 1991
Valgspråk: Alt for Norge
Fødselsnavn: Harald
Fødselsdato: 21. februar 1937
Fødested: Skaugum i Asker
Foreldre: Olav V og Märtha
Ektefelle(r): Sonja
Barn: Märtha Louise
Haakon Magnus

Barndoms- og ungdomsår

Kronprinsparet bodde på Skaugum de tre første årene av Haralds liv. Den 9. april 1940 ble Norge invadert av Tyskland, og kongefamilien måtte flykte. Harald ble sammen med sin mor og de to eldre søstrene Ragnhild og Astrid evakuert til Sverige, mens kronprins Olav fulgte kongen og regjeringen. Det skal i løpet av krigen ha blitt lagt planer om å innsette Harald som barnekonge i et naziststyrt marionetterike. For å sikre seg mot at dette skjedde ble kronprinsfamilien brakt i sikkerhet i USA. Harald tilbrakte resten av krigsårdene i Pooks Hill i Maryland. Den 7. juni 1945 var den da åtte år gamle prinsen med under kongens tilbakekomst til Norge.

Prins Harald var elev på Smestad skole, et brudd på tradisjonen for at konglige får privatundervisning. I etterkrigstida, som var preget av dugnadsånd og solidaritet, ble dette tatt godt imot av de fleste. I 1955 avla han examen artium ved Oslo katedralskole. Året før hadde han mistet sin mor, og han har senere fortalt at dette tapet preget ham sterkt. Etter gymnaset ble han immatrikulert ved Universitetet i Oslo, men han valgte i stedet Kavaleriets befalsskoleTrandum 1956–1956. Deretter fulgte Krigsskolen 19571959. I 1957 gikk farfaren Haakon VII bort, og Harald ble dermed kronprins. Han fullførte plikttjenesten, og studerte så samfunnsvitenskap, historie og økonomi ved Balliol College i Oxford 19601962.

Kronprins

I mars 1968 ble forlovelsen mellom kronprins Harald og Sonja Haraldsen annonsert. Paret giftet seg i Oslo domkirke den 29. august 1968. De fikk sitt første barn, Märtha Louise, i 1971, og sønnen Haakon Magnus i 1973.

Som kronprins og konge har Harald markert seg som en dyktig seiler. Han representerte Norge i flere olympiske leker. I Tokyo-OL i 1964 bar han det norske flagget i åpningsseremonien. 1968 vant han den skandinaviske Gullpokalen, og i 1972 Kieler-regattaen. I 1982 ble det sølv i VM i halvtonnsklassen, og sommeren 1987 ble han verdensmester med entonneren «Fram X». I 1988 ble det bronse i VM. Som konge vant han EM i 2005 med «Fram XV». Kong Harald og dronning Sonja ble i 2007 tildelt Holmenkollmedaljen.

Konge

 
Kong Harald og kongefamilien på Slottsbalkongen 17. mai 2011.
Foto: Stig Rune Pedersen

Den 31. mai 1990 ble det annonsert at kronprinsen ville fungere som kronprinsregent på grunn av kongens sykdom. Olav V gikk bort 17. januar 1991, og kronprinsen ble da umiddelbart kong Harald V. Den 23. juni samme år ble kongeparet signet i Nidarosdomen, slik Olav V hadde blitt det i 1958.

I 1992 gjennomførte kongeparet en signingsferd. Kongebesøkene ble svært godt mottatt over hele landet. Av spesiell betydning var besøket i Kiberg, der kongen i sin tale rehabiliterte de norske partisanene som hadde kjempet på russisk side under andre verdenskrig.

Harald V har i sitt virke lagt vekt på å lede et moderne og åpent kongehus. Selv om visse formaliteter nødvendigvis følger av kongeparets posisjon, har han lagt liten vekt på det formelle og vært en omgjengelig person. I forhold til kronprinsens og prinsesse Märtha Louises valg av ektefeller gjorde paret det tidlig klart at dette var de unges eget valg. Kongen og dronningen hadde selv kjent hverandre i ni år før de fikk gifte seg.

Under Harald Vs tid som konge har både Slottet og Bygdøy kongsgård blitt renovert.

Galleri

Litteratur


Forgjenger:
 Olav V 
Konge av Norge
(1991–)
Etterfølger: