Indhereds-Posten

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. mai 2021 kl. 15:25 av Gunnar E. Kristiansen (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Avishodet per 2. januar 1864. - Legg merke til at her skrives Indherred med dobbel r. - motsatt i 1917.
Indhereds-Postens avishode fra november 1917.

Indhereds-Posten (Innherredsposten) var den første avisa som ble etablert i Steinkjer. Den kom med første utgave den 3. januar 1862, og fortsatte som Steinkjeravis til 1925. Deretter ble den gitt ut i Levanger som Trønderbladet inntil avisa ble nedlagt i 1929.

Avisa ble grunnlagt av Johan Bernhard Andersen, en innflytta bergenser. Hans kone tok over da han døde i 1878, bare 44 år gammel. Eilert Aasen var typograf, og overrettssakfører O.A. Overrein deltok i redaksjonen. I løpet av 1878 fikk man på plass en ny redaktør, kaptein John Normann. Han ble bare sittende i to år, for etter at han hadde fornærmet ordfører Nicolay Martens fikk han sparken. Skolestyrer Johannes Rognaas og sakfører Overrein styrte etter dette avisa sammen. I deres periode gikk avisa fra å være nøytral til å bli et Høyreorgan.

I 1887 kom andre generasjon Andersen inn, da grunnleggerens sønn Fridtjof Andersen ble eier. Han gjorde om Indhereds-Posten til venstreavis. Marius Gevik ble redaktør, inntil den 26 år gamle Fridtjof Andersen tok over i 1891. Han satt i posten til 1915. Avisa og dens redaktør ble landskjent da Andersen var vel frisk i sine utspill mot Forsvaret, og ble stilt for krigsrett.

I 1916 ble avisa solgt til Arbeiderdemokratene, og beitstøingen O.L. Elnan, som til da hadde redigert avisa Ungskogen, som var et organ for den frilynte ungdomsbevegelsenInnherred og i Namdalen, tok over som redaktør. Avisa fortsatte mer eller mindre som før inntil 1925, med den forskjell at nå (fra 1916) var den et organ for Det radikale Folkeparti. Fra 1925 fikk den navnet Trønderbladet og ble utgitt fra Levanger. Dermed var mer enn 60 år som steinkjeravis over. Den 10. juni 1929 ble siste utgave av avisa utgitt.

Se også

Kilder