Landøyveien (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 24. aug. 2022 kl. 21:08 av Leharu (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Landøyveien i Asker. Det hvite huset litt til venstre for midten av bildet er nr. 37, og vi skimter dessuten Landøya ungdomsskole i bakgrunnen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2021)

Landøyveien i Asker er en lengre blindvei østover fra Fekjan til Hestesund. Veien går over et høydedrag ut mot Holmenbukta. Navnet Landøya har utspring i en landfast øy. Inntil 1880-årene da øya ble sterkt oppstykket, var det meste av området havnehage for Øvre Nes gård. I middelalderen sto havet fra Heftye bro (Landøybrua) og innover mot Holmen Yachtværft i Nesbukta.

Da rittmester, bankier og grossist Jørgen H. Heftye kjøpte halve Landøya rundt 1875, sørget han også for bro og vei frem til Landøya gård, som han hadde overtatt. Da han solgte sine eiendommer, skjøt sommerhusbyggingen fart rundt 1900. De store tomtene fra den tiden, samt tidligere utbygging rundt 1860 med dyrkbare arealer, frukthager o.a. ser man i dag etter hvert bare reminisenser av. Fisker- og fraktemannshjemmene og skippereiendommene er forvandlet. Videre oppdeling av tomtene har bidratt til at nyere, moderne villaer/eneboliger, samt noen flermannsboliger, råder mye av grunnen. I 1912 kom det en kommunal utbedret vei, som ble anlagt fra Holmen og ut til Hestesund, hvor det var dampskipsbrygge. Da var låven og uthuset bak Landøya gård – Fagertun/Heftyeløkka, allerede revet i forbindelse med fremføringen av veien. Hovedhuset og stabburet står fortsatt. Hele eiendommen er senere regulert for utbygging av 12 villatomter.

Bygninger m.m

  • 1. Her ligger et lavt murhus, hvor far til nåværende eier drev et mekanisk verksted. Det huser i dag et galleri for skutemalerier. På veggen ute, mot veien, er det en gallionsfigur.
  • 2. Hagesenteret Plantasjen.
  • 16. Landøya ungdomsskole og Landøya svømmehall. Utearealer for lek/idrett.
  • 28. Filialen til Otto Holmens landhandleri lå her. Den brant ned før den annen verdenskrig. Da Ing. M. O. Schøyens Bilsentraler startet den første bussforbindelsen til Oslo i 1926 med en sjuseters cabriolet, var dette endestasjonen.
  • 37. Mindre bruk med bevarte uthus, lite våningshus i to etasjer o.a.
  • 99. Her bor Jon C. Walter. Hans bok, utgitt i 2000: Likt og ulikt fra Landøyas historie, gir et vell av opplysninger om området. Hans og familiens sans for bevaring avspeiles i bygningene på eiendommen.
  • 117. Her bor eiendomsutvikler m.m. Nils Otto Holmen.
  • 119. Her bor eiendomsutvikler Arthur Buchardt.

Ellers ligger det en del eldre hager, tennisbaner, udyrket mark langs veien, i et ellers vegetert og småkollete landskap.
Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Landøyveien (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8584021° N 10.5020087° Ø