Leangbukta Maritime Senter

Leangbukta Maritime Senter, Leangbukta i Asker, er Norges største båtsenter. Virksomheten har sin opprinnelse i båthavnene til Båt-Larsen, etablert av Stein Bache-Larsen 13. juli 1971, og Leangen Marina, etablert av Magne Andersen i 1985. De to virksomhetene drev på hver sin side av Tangen, Båt-Larsen i sør og Leangen Marina i nord. Tangen ble opparbeidet av båtbygger Anton Salbuvik fra 1937, med bøyehavn på sørsiden, et lite båtbyggeri og en slipp for reparasjon og vedlikehold av båter for blant andre fiskerne på Konglungen. Bjarne Lund drev slippen etter Salbuvik. Svigerdatteren Gerd Salbuvik overtok eiendommen og leide den ut til Bache-Larsen i 1971. Han utvidet anlegget til nær 250 bøye- og bryggeplasser og like mange opplagsplasser, og kjøpte småbruket på naboeiendommen etter familien Aalerust.

Magne Andersen kjøpte Tangen og etablerte Leangen Marina i 1985. Han bygde opp et bryggeanlegg med nær 230 båtplasser, og en plasthall for båter på land. Andersen solgte den sørlige delen av Tangen til Båt-Larsen i 1987, og Leangbukta 40 (BASF-bygget) til Kobro Marine i 1990. Leangen Marina ble omdannet til Asker Marina AS i 1996. Jan Falck-Ytter kom inn på eiersiden i selskapet i 1999, og Arne Stranger i 2000. Samme år solgte Bache-Larsen sin eiendom på Tangen til Asker Marina, og resten av eiendommen til Trygve Stensaker i Lunde Båt AS. Stensaker etablerte Leangbukta Marina AS sammen med Bjørn Rune Gjelsten i BRG Eiendom AS, som hadde kjøpt eiendommen etter Brødr. Sundes Sundolitt-fabrikk.

Leangbukta Maritime Senter ble åpnet i 2002. Samme år solgte Andersen seg ut av Asker Marina, som ble solgt til Øystein A. Landvik, Ivar Tollefsen og Henning Hexeberg i Marina Invest Holding AS i 2006. Investorene kjøpte også Leangbukta 40, og Leangbukta Marina året etter. Leangbukta Maritime Senter har kontorer og utstillingshaller med om lag 20 maritime importører, forhandlere, utstyrsleverandører og serviceverksteder, samt drøyt 400 båtplasser. Daglig leder er Henning Hexeberg.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Leangbukta Maritime Senter er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.