Lille Tøyen hageby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lille Tøyen hageby, ved Kaare Røddes plass.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Lille Tøyen hageby (også skrevet haveby), er et ensartet boligområde i strøket Lille Tøyen øst for Tøyen og Gjøvik-banen, i bydel Grünerløkka i Oslo. Hagebyen ble oppført i mur for Kristiania kommune mellom 1916 og 1922, arkitekt var Magnus Poulsson (1881–1958), kjent for blant annet Oslo rådhus sammen med Arnstein Arneberg.

Hagebyen var inspirert av den engelske tanken om garden cities, som skulle kombinere landets gleder med byens komfort. Poulsson hadde tidligere tegnet lignende boligområder for Norsk Hydro på Rjukan og for Nitedal Tændstiksfabrikker i Grenseveien i Oslo. Ullevål hageby i bydel Nordre Aker i Oslo, oppført 1915–1922, er et annet, og større, eksempel på dette hagebykonseptet, også oppført i mur (arkitekter her var Oscar Hoff, Adolf Jensen og Harald Hals).

Utbyggingen av Lille Tøyen hageby skjedde i tre trinn, og bygningene hadde 1-3 roms leiligheter, i alt 318 stykker, alle med eget kjøkken. En vanlig to-roms leilighet var på ca. 60m² på ett plan, mens tre-romsleilighetene gikk over to etasjer og var på ca. 80m². Pr. 2012 er det 306 leiligheter her.

Lille Tøyen hageby har adresse blant annet til Økernveien, Ansgar Sørlies vei, Kaare Røddes plass, Øysteins plass og Tore Hunds vei. Sentralt i hagebyen står et minnesmerke over to lokale falne fra andre verdenskrig, Ansgar Sørlie og Kaare Rødde, som altså også er hedret med gate-/plassnavn i området.

Fra 2018 har den delen av Økernveien som ligger på innsiden av støyskjermen hatt navnet Aud Schønemanns vei.

Etter først å ha vært i kommunalt eie, ble Lille Tøyen hageby etablert som borettslag i 1957.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker


Koordinater: 59.92021° N 10.78490° Ø