Narvik kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. apr. 2020 kl. 16:43 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Narvik kommune
Narvik komm 2020.png
Basisdata
Kommunenummer 1805
Fylke Nordland
Kommunesenter Narvik
Areal 2023.02  km²
Areal land 1909.9  km²
Areal vann 113.12  km²
Folketall 18 638 (2018)
Grunnlagt 1902: Utskilt fra Ankenes
Sammenslåing(er) 1974: Ankenes innlemmet, 2020: Ballangen og del av Tysfjord innlemmet
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Narvik er en av kommunene i Ofoten i Nordland. Den grenser mot Evenes, Tjeldsund, Gratangen, Lavangen, Bardu, Ballangen og Sverige. I forbindelse med Solberg-regjeringens kommunereform ble Ballangen og en del av Tysfjord fra 1. januar 2020 innlemmet i Narvik.

Da kronprinsparet Gustav og Victoria hadde besøkt anlegget av Ofotbanen i 1887, ble endepunktet ved fjorden, som lå på gården Narviks grunn kalt Victoriahavn, men da Stortinget vedtok opprettelse av kjøpstaden i 1901, ble imidlertid Narvik vedtatt som navn på den nye byen.

Administrasjonssenteret er Narvik, som er en viktig havneby. Havna er isfri hele året, og siden Ofotbanen åpnet i 1902, har byen vært viktigste utskipingshavn for jernmalm fra Kiruna i Sverige. Byggingen av Ofotbanen krevde mange arbeidsfolk, og særlig de svenske rallarene blir husket - Narvik er kjent som «rallarbyen», noe som blant annet markeres ved den årlige Vinterfestuka. I Narviks historie har Steinar Aas påvist at Narvik har vært en typisk nettverksby, med sterkere relasjoner til utenlandske byer som Kiruna, Rotterdam og Ruhr-byene enn det nære omlandet.

Den betydningsfulle havna var årsaken til at byen var et viktig mål for tyskerne under angrepet på Norge 1940, og til at de allierte satte mye inn på å gjenerobre byen. Etter det to måneder lange slaget om Narvik lå store deler av byen i ruiner.

Galleri

Se også

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!