Sigurd Henning Madsen

Sigurd Henning Madsen (1907-1986) var en mann fra Hokksund i Øvre Eiker som fra 1924 til 1926 ble forledet til å bli med den svenske forbryteren Anton Imanuell Oskar Svensson (1891-1926) på en rekke tyverier og skapsprengninger i Hønefoss-området. De var blitt kjent med hverandre fordi Svensson hadde vært mye i Hokksund og overnattet en rekke ganger på et pensjonat drevet av Madsens foreldre. Det utviklet seg til en langvarig forbryterjakt hvor lensmennene John Solumsmoen og Oluf Aalde ble skutt og drept den 22. august 1926 i Haugsbygd utenfor Hønefoss. Jakten på drapsmennene pågikk i over to måneder fram til de ble pågrepet i Aremark i Østfold 23. oktober. Svensson begikk selvmord mens Madsen ble dømt til livsvarig fengsel for to drap og 29 skapsprenginger. Han ble benådet etter prins Haralds fødsel 21. februar 1937.

Sigurd Henning Madsen.

Madsen var sønn av murer og dagarbeider Emil Madsen (f. 1863) og Hansine Pedersen (f. 1872). I folketellinga 1910 er han oppført sammen med foreldrene og fire søsken på Skogly i Øvre Eiker. Barna står ført som Pedersen, altså med moras navn, men senere brukte han Madsen som faren.[1]

Etter å ha sluppet ut i 1937 ble Madsen igjen dømt for lovbrudd, og han satt inne til 1946. Da gikk det bedre, og han klarte å holde seg på den smale sti. Han bosatte seg i Hokksund, stifta familie og levde der under navnet Henning Sigurd Andersen fram til sin død.

Journalist Gunnar Larsen i Dagbladet skrev i 1933 boka «To mistenkelige personer» om hendelsene. Denne boka ble filmet i 1949-1950. Madsen, som da var løslatt og forsøkte å leve et normalt liv, gikk til retten for å få stoppa filmen. Han fikk medhold i Oslo byrett i oktober 1950. Norsk Film anka denne kjennelsen, men Høyesterett opprettholdt den i 1952. Først i 1999 ble filmen vist offentlig, ettersom man da mente et personvernet ikke lenger var til hinder for visning tretten år etter Madsens død.

Se også

Referanser

  1. Sigurd Henning Pedersen i folketelling 1910 for Øvre Eiker herred fra Digitalarkivet.

Kilder og llitteratur


  Sigurd Henning Madsen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!