Skottland

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 25. apr. 2023 kl. 19:02 av Stigrp (samtale | bidrag) (→‎Se også)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Minnesmerke i Edinburgh over norske hærenheter i Skottland under andre verdenskrig, med en takk til det skotske folk.
Foto: Stig Rune Pedersen (2019)
Motiv fra 17. mai-toget i Edinburgh i 2019.
Foto: Stig Rune Pedersen
Generalkonsulatet i Edinburgh.
Foto: Stig Rune Pedersen (2019)

Skottland er en av nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland. Hoveddelen av territoriet ligger nord på De britiske øyer, og i tillegg tilhører en rekke mindre øyer Skottland. De viktigste øygruppene er Hebridene, Orknøyene og Shetland, som i middelalderen var del av Norgesveldet. Disse øyene ble på forskjellige tidspunkter i middelalderen avstått eller gitt som pant til Skottlands konge.

Tidlig norsk innvandring

Etter at norske vikinger herjet øya Iona i år 795 kom det stadig flere norske innflyttere i løpet av 800-tallet og årene som fulgte. Disse bosatte seg først på de ytre øyene som Hebridene, Skye og sørover til Man, deretter også på det skotske fastlandet, som Caithness og Sutherland. I generasjonene som fulgte ble de norske innflytterne inngiftet og assimilert med den opprinnelige befolkningen, spesielt i Galloway helt sør i Skottland. Nordmennene ble her kalt for gallgællere («de fremmede gælere»), og således ga navn til området.

Norsk militær tilstedeværelse under andre verdenskrig

Eksempler på norsk militær virksomhet i Skottland under andre verdenskrig:

Under andre verdenskrig utgjorde Den norske brigaden i Skottland hoveddelen av den norske hæren. Den hadde en brigades størrelse, og var først forlagt til Dumfries i det sørlige Skottland, senere også på andre lokaliteter.

I november 1941 ble Kompani Linge flyttet fra sør-England til det skotske høylandet, til et område som i dag ligger ved Aviemore i Cairngorms National Park. Kompaniet ble forlagt i tre bygninger noen kilometer fra hverandre: Drumintoul Lodge, Glenmore Lodge og Forest Lodge. Drumintoul Lodge var hovedkvarteret. Betegnelsen for disse tre stedene samlet var "STS 26" ("Special Training Schools" i regi av SOE). Det finnes et minnesmerke over Kompani Linge utenfor Glenmore Forest Park Visitor Center, i hjertet av området hvor man holdt til. Minnesmerket er reist av lokalbefolkningen.

Luftforsvaret, som ble opprettet i 1944, hadde mye av sin virksomhet i Skottland, blant annet ved flybasen Leuchars, hvor 333 skvadronen var stasjonert, og som også var utgangspunkt for den såkalte Stockholmsruten.

Et minnesmerke over Den norske brigaden i Skottland og andre norske hærenheter, i form av en stor, norsk stein, ble reist i Princes Street Gardens i Edinburgh i 1978, med takk for den skotske hjelpen til Norge under krigen.

Norske familier med bakgrunn fra Skottland

Se også

Galleri

Kilder

Koordinater: 55.953237° N 3.188496° V