Stavern

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Fredriksvern verft i Stavern; Steinbrakka (Det murede magasin) fra 1752.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

Stavern er en by i Larvik kommune. Stavern kommune ble innlemmet i Larvik storkommune etter den store kommunesammenslåingen i 1988. Stavern mistet da sin bystatus. Denne ble tatt tilbake da sogneprest Per Eirik Danielsen leste opp en erklæring på torget i Stavern i 1996: «Stavern fungerer som en by, oppfattes som en by og skal fra nå av også betegnes som en by». Da det var tvil om bystatusen var offisielt registrert, vedtok kommunestyret bystatus for Stavern 8. desember 2010.

Historie

Akvarell fra begynnelsen av 1800-tallet (ukjent maler).

Stedet er nevnt som Staferni i kilder fra 1100-tallet, og har trolig vært en havn også tidligere enn dette. Fra 1200-tallet var Stavern kjent som et fiskersted med ei god havn, og etterhvert ble handel og skipstrafikk viktige næringsveier.

1600-tallet anla Ulrik Frederik Gyldenløve befestninger på Citadelløya. I 1750 ble Fredriksvern verft grunnlagt, med mesteparten av bygninger og befestninger ferdigstilte i 1758. Dette ble en viktig marinestasjon med galeiverft, og i 1814 ble den marinens hovedbase. Fra midten av 1800-tallet ble aktiviteten gradvis nedtrappet, og basen er nå helt nedlagt og huser museer og gallerier.

Blokkhusene i Stavern, enkle festningsverk som skulle bidra til forsvar av byen og verftet, ble anlagt på slutten av 1700-tallet. Disse har blitt viktige landemerker i Stavern. Et blokkhus var motivet på Staverns bymerke. Det ble annektert like etter den andre verdenskrig fra én av avisa Østlands-Postens vignetter, Stavernsnytt, som var tegnet av Alf Schou og introdusert i 1938.

I den eldste delen av byen finner man Hergisheim, som var Gisken og Herman Wildenveys hjem, og en rekke andre freda bygninger. Jonas Lies hjem 1906-1908, Elisenfryd, befinner seg også i Stavern.

Stavern ble Norges minste kjøpstad i 1942. Samme år bygde også de tyske okkupantene Soldathjemmet (Soldatenheim).

Kåre Tørresdal (Arbeiderpartiet) var siste ordfører før kommunesammenslåingen 1. januar 1988.

Organisasjonsliv

Kystlaget Fredriksvern holder til i Stavern.

Presteløkka Rehabiliteringssenter ble opprettet i 2004.

Se også

Galleri

Kilder