Ukrainas plass

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 18. jun. 2023 kl. 16:50 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ukrainas plass 8. april 2022. For å vise sin motstand mot den pågående krigen, har flere av naboene til den russiske ambassaden vis à vis hengt ukrainske flagg fra balkongene. Også bedet under skiltet har blomster og bånd i ukrainske farger.
Foto: Marianne Wiig (2022).
Bilde tatt fra Ukrainas plass, nedover Leiv Eirikssons gate, med Russlands ambassade til høyre.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

Ukrainas plass ble vedtatt som navn på området i krysset mellom Drammensveien og Leiv Eirikssons gate i Oslo den 8. mars 2022. Dette skjedde i forbindelse med krigen i Ukraina som brøt ut i februar samme år, da Russland gikk til angrep på landet. Stedet er ikke tilfeldig valgt; Russlands ambassade ligger i Drammensveien 74, ved dette krysset.

Det opprinnelige forslaget kom fra Miljøpartiet De Grønne, og gikk på at Drammensveien skulle omdøpes til Ukrainas gate. Selv om det var stor sympati med tankegangen bak dette forslaget, var det lite støtte for en slik endring. Deler av Drammensveien har tidligere blitt til Henrik Ibsens gate, noe det var store diskusjoner rundt, og man valgte da å beholde navnet Drammensveien fra Solli plass. Å fjerne dette gamle veinavnet som del av en politisk protest framsto for mange som ugreit. Høyre la da fram et mer moderat forslag om å kalle området i veikrysset Ukrainas plass. Alle eiendommer som ligger opp mot denne plassen beholder sine gateadresser, men plassen merkes med et navneskilt. Man oppnår da ikke at den russiske ambassaden må oppgi Ukrainas gate som adresse, men det vil utvilsomt fortsatt oppleves som en tydelig protest mot krigen. Høyres forslag ble enstemmig vedtatt i bydelsutvalget i bydel Frogner; i Oslo er det bydelsutvalgene som avgjør navnsetting av veier og plasser.

Litteratur og kilder


Koordinater: 59.91301° N 10.70620° Ø