Ålesund kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ålesund kirke
Aalesund kirkje 10. juli 2008.jpg
Sted: Aspøya, Ålesund
Byggeår: 1906-1909
Kirkegård: Ja
Periode: Jugendstil
Arkitekt: Sverre Knudsen
Materiale: Stein
Tårn: Asymmetrisk plassering på sørsiden
Døpefont: I marmor fra 1909
Alter: Enevold Thømt
Orgel: J.H. Jørgensen fra 1945
Sitteplasser: 808
Fra interiøret med Enevold Thømts dekor.
Foto: Bruker:GangerRolf (2009).
Kong Haakon VII legger ned grunnsteinen til kirken 13. juli 1906

Ålesund kirke er en langkirke fra 1909 i Ålesund kommune i Møre og Romsdal fylke. Den er en del av Den norske kirke og er prostikirke i Nordre Sunnmøre prosti i Møre bispedømme.

Kirken er tegnet av arkitekt Sverre Knudsen i jugendstil med innslag av nyromansk. Knudsen fikk oppdraget etter å ha vunnet en arkitektkonkurranse utlyst sommeren 1904 hvor 63 forslag ble sendt inn. Knudsen kalte sitt utkast «Ave Maria», og dette ble et av hans første større arbeider som selvstendig arkitekt

Kong Haakon VII la ned grunnsteinen til kirken 13. juli 1906 da han besøkte byen etter kroningen i Nidarosdomen samme sommer, og den ble innviet 15. september 1909.

Byggverket er i hvit, gul og rød marmor og har 808 plasser. Da Ålesund skulle bygges opp igjen etter bybrannen i 1904, ble det hentet stein fra Steinindustrien på Eide på Nordmøre.

Den tidligere steinkirken fra 1855, tegnet av Heinrich Ernst Schirmer hadde som tradisjonelt koret vendt mot øst - mot soloppgangen og retningen for Jesu gjenoppstandelse. Denne kirken bran ned under bybrannen i 1904. For å utnytte topografien og få en fin inngang fra Øwregata i ly for vestaværet, ble den nye kirken snudd og fikk hovedinngangen fra øst. Dermed fikk korfasaden, med glassmaleri, et stort rom mot den brede Aspegata, som er ekstra bred da den var grensegate for den pålagte murbebyggelsen i sentrum av den nye byen.

De tre glassmaleriene over hovedinngangen var klare til innvielsen av kirken, og var en gave fra keiser Vilhelm II av Tyskland. I det midtre vinduet er det en framstilling av helgenkongen Olav den hellige, og flankert av de to sidevinduene med en fri tolkning av Ålesunds byvåpen og den tyske ørn, våpenskjoldet til Hohenzollerne som keiser Vilhelm kom fra.

Fresker og glassmalerier av Enevold Thømt. Utvendig dekket av naturstein fra Nordmøre.

Orgelet ble levert av J. H. Jørgensen Orgelfabrik i 1945, og er arkitektonisk spesielt utformet for kirken. Det representerer en viktig epoke i norsk orgelhistorie og blir vurdert som et av de viktigste norske orglene fra 1900-tallet. Orgelet hadde ved leveringen 70 stemmer.

Adkomst til stedet som er et velkjent turistmål er via E 136 som også har sitt endepunkt på Aspøya.

Eksterne lenker

Galleri


Koordinater: 62.4712° N 6.146° Ø