Åsta Sofie Helland Dahl (1994–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Åsta Sofie Helland Dahl 16 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten 2022
Nasjonalt minnesmerket på Utøyakaia. Det er meningen av folk skal ta på disse inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere etterhvert.
Foto: Skjermdump fra NRK, 2022
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya:Åsta Sofie Helland Dahl, 16 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Åsta Sofie 19. november 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside

Åsta Sofie Helland Dahl (født 19. november 1994, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var ei av AUFerne fra Sortland kommune som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik.

Åsta Sofie Helland Dahl beskrives som ei åpen og blid jente med et stort hjerte. Hun gikk året før på Trondarnes Folkehøgskole i Harstad på linja for design og mote. Hun var på Kjærlighetsstien på Utøya.

Hun ble bisatt fra Myre kirke i Vesterålen torsdag 4. august 2011. 16-åringen hadde sine røtter i Sortland, men vokste opp i Vadsø. Hun meldte flytting tilbake til Vesterålen i juni 2011.

Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, holdt tale i kirka, mens leder av Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, sa noen ord i minnestunden etter bisettelsen. [1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Åsta Sofie Helland Dahl til minne

16 år gamle Åsta Sofie Helland Dahl fra Vadsø var blant de mange unge menneskene som brått og brutalt ble revet bort fra oss på Utøya 22.juli. At et ungt liv er gått tapt på denne måten, er ufattelig. Våre tanker og medfølelse går til hennes familie, venner og kamerater i AUF i disse tunge dagene.

Åsta Sofie vokste opp i Vadsø, men hadde sine røtter i Øksnes i Vesterålen. I fjor avsluttet hun Vadsø ungdomsskole, og det siste året var hun elev ved Trondarnes Folkehøyskole i Harstad. En av lærerne minnes henne som en fantastisk elev, som ofte kom innom kontoret hennes om morgenen for å gi en klem som en god start på dagen.

Åsta Sofie vil bli husket som åpen, positiv, omsorgsfull og blid. Hun brydde seg om alle rundt seg. Hun tok ansvar, og stilte opp når det gjaldt. Hun var opptatt av at andre hadde det godt, noe som var et flott utgangspunkt for hennes politiske engasjement i AUF.

For familien var Åsta Sofie en solstråle og ei jente som var full av omsorg for andre. Hun var inkluderende og hjertevarm. Hun tok gjerne en livlig, politisk diskusjon med sin tante, som er tillitsvalgt for Senterpartiet. Tilbake står lokalsamfunnet både i Øksnes i Nordland og Vadsø i Finnmark i dypt savn etter Åsta Sofies bortgang. Sist lørdag ble det holdt en minnemarkering i Myre, der 500 mennesker møtte opp i sorg for å minnes Åsta Sofie. Samme dag møtte 100 mennesker i Vadsø kirke med samme ønske.

Åsta Sofie trodde på et bedre samfunn. Ungdommene som møttes på Utøya ville bevege verden. I likhet med Åsta hadde de viljen, motet og styrken til å gjøre det. De trodde på demokrati, debatt og diskusjon, og de representerte noen av våre viktigste idealer.

En mor har uttalt: ”Det er krefter i samfunnet som vil splitte samfunnet, menneskene og verden. Vi kan historien, vi har hørt den før, og den må bekjempes igjen og igjen." De grusomme handlingene denne fredagen i juli har stilnet Åsta Sofies røst, men de skal ikke få stoppe hennes budskap. Vi får ikke Åsta Sofie tilbake, men vi kan bruke hennes meningsløse bortgang til å styrke troen på det hun sto for. ”


Vi lyser fred over Åsta Sofie Helland Dahl sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[2]

Finnmark Arbeiderpartis minneord

Finnmark sørger. Minneord for Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Steinar Jessen og Åsta Helland Dahl fra Finnmark Arbeiderparti:

Finnmark Arbeiderparti sørger over tapet av 4 unge AUFere som mistet livet på Utøya 22. juli 2011.

Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Steinar Jessen og Åsta Helland Dahl endte sine liv i en terroraksjon som Norge aldri har opplevd maken til.

For alle organisasjoner eller politiske parti er de unge framtiden, det nødvendige korrektivet, livsgnisten og det som gir mening i arbeidet. Når de unge rives bort mister man både tro og framtidshåp og det meningsløse kan ta overhånd.

Men en samlet nasjon har gjennom kollektiv motmakt vist at selv om foreldre har mistet det umistelige, sine egne barn, så er det allikevel en framtid etter dette.

Henrik André Pedersen ble 27 år, Tina Sukuvara 18 år, Åsta Helland Dahl og Steinar Jessen 16 år.

Finnmark AUF har mistet gode og nære venner, og i tillegg opplevd den meningsløse terroren og det uvirkelige – at noen kommer levende hjem, men ikke andre.

Finnmark Arbeiderparti sørger, men vi er ikke alene. Jeg vet at hele Finnmark sørger. Vi har fått utallige henvendelser fra kjente og ukjente som ber oss om å overbringe den dypeste medfølelse til foreldre, søsken, besteforeldre og andre pårørende.

De pårørende kan ikke få sine ungdommer tilbake, men kanskje kan det være en trøst at så mange deler sorgen og bærer den sammen.

Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Åsta Helland Dahl og Steinar Jessen skal aldri bli glemt!

Av Ingalill Olsen

Leder i Finnmark Arbeiderparti.[3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.

Utøya har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Treet på Kjærlighetsstien

Ett tre på Kjærlighetsstien har fått et bånd på seg med Åsta Sofie Helland Dahl sitt navn på. Der legger også folk ned blomster og andre ting for å minnes henne.

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.

Dahl sin minneboktekst lyder:

Åsta Sofie Helland Dahl ble 16 ½ år. Hun vokste opp i Vadsø i Finnmark, men hadde også sterke bånd til Vesterålen der hennes fars familie bor. Etter fullført grunnskole dro Åsta på folkehøgskole i Harstad. Her fikk hun tatt i bruk sine kreative evner, og Åsta skulle til høsten 2011 starte på design- og håndverksutdanning i Kabelvåg i Lofoten. Hun så for seg en fremtidig karriere innen design, med hele verden som mulig arbeidsplass.

Åsta Sofie ble medlem i AUF i 2009 og var på Utøya for andre gang den 22.07.2011. Åsta Sofie var oppriktig opptatt av sine medmennesker og forsvarte de svake. Hun tolererte ikke urettferdighet og hadde sin meningers mot til å si fra. Hun beskrives som en glad, engasjert, kreativ og sterk jente, med et vinnende smil og latter.

Hun var glad i å lese og høre på musikk, var spesielt interessert i japansk manga-kunst, og hun var en stor Harry Potter-fan. Åsta var opptatt av inkludering og rettferdighet og hadde stor omsorg for dem hun hadde rundt seg. På folkehøgskolen ble hun kåret til årets solstråle og fikk tilnavnet «Klem» for sin raushet med klemmer.

Følgende sitat er hentet fra en av hennes medelever: «Åsta ga kjærlighet og omsorg til alle rundt seg, langt mer kjærlighet enn en person kan gi i løpet av et langt liv. Vi elsker deg og savner deg for alltid, Åsta Sofie.»

Åsta Sofie etterlater seg mamma Grete, pappa Per Sture og storebroren Morten, steforeldre, storfamilie og venner.

Referanser

  1. Budalen, Andreas: Åsta Sofie ble begravet på Myre. Nrk.no, torsdag 4. august 2011.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Olsen, Ingalill: Finnmark sørger. Minneord for Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Steinar Jessen og Åsta Helland Dahl fra Finnmark Arbeiderparti. Finnmark Dagblad, fredag 5. august 2011, s. 12. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur