ØIE

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

ØIE AS (fram til 1991: Østlandske ingeniør- og entreprenørforretning AS) er et entreprenørfirma som ble startet i 1957 av Egil A. Braathen og Even Dahl. Firmaet holdt opprinnelig til på Fjellhamar, senere fikk det adresse Oslo, men har fra 1978 hatt kontor, verksted og lager i Gamleveien 2, Rasta. Boligbygging sto sentralt i ØIEs virksomhet fra starten av. I særlig grad konsentrerte firmaet seg om feltpreget, seriemessig boligproduksjon innenfor Husbankens rammer og krav. Ikke minst etablerte ØIE et tett samarbeid med Lørenskog boligbyggelag (LBBL). På oppdrag fra LBBL har bedriften reist for eksempel Fjellet borettslag, Skårer I og II, Skårerlia borettslag, Skårertoppen I og II, Bårlibakken borettslag og Løken I, II og III. Dessuten gjennomførte firmaet også feltutbyggingen av Nedre Finstad, på oppdrag fra OBOS.

Ved siden av boligbyggingen engasjerte ØIE seg også som utbygger av næringsbygg og kommunale bygg i Lørenskog og som eiendomsutvikler. Solheim senter ble reist av ØIE, videre Metro-senteret og Lørenskog ishall. ØIE sto også bak utviklingen av et 150 dekar stort område på Rasta, der det ble reist barneskole, boliger, kjøpe- og servicesenter samt industri- og næringsbygg. Det må være riktig å si at ingen privat aktør i tilsvarende grad har vært med på å prege utviklingen av Lørenskog. Fra en opprinnelig forretningsidé som var konsentrert om boligbygging, har firmaet over tid markert seg med stor allsidighet innen sitt virksomhetsområde. ØIE er autorisert for utførelser av alle typer bygg og anlegg i hele landet. Firmaets geografiske virkeområde er imidlertid konsentrert om Oslo og nærmeste omland, der ØIE i dag bygger eneboliger, rekkehus, boligblokker, skoler, forretnings- og industribygg. ØIE har også en egen avdeling for rehabilitering av bygg. I 2007 hadde firmaet 68 årsverk og en omsetning på over 813 millioner kroner.


0230 Lorenskog komm.png ØIE er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.