Alstahaug prestegjeld
Alstahaug prestegjeld var et av Den norske kirkes prestegjeld. Det ble sannsynligvis oppretta i middelalderen, og i 1589 er det nevnt med seks kirker, to kapell og fire prester. Alstahaug og Sandnes kirker hadde felles prest; Herøy og Tjøtta hadde også felles prest; den tredje presten betjente Nesna og Hemnes kirker samt Dønna kapell og den fjerde var residerende kapellan ved Dolstad kirke i Vefsn.
I 1730-åra ble Nesna prestegjeld og Rana prestegjeld skilt ut. Vefsn prestegjeld ble så utskilt i 1767, mens Tjøtta prestegjeld og Herøy prestegjeld ble utskilt i 1862. En del av Tjøtta sokn ble fradelt som Vevelstad annekssokn i 1796.
Da Vefsn ble utskilt i 1767 ble samtidig Sandnes kirke nedlagt, og i stedet ble Stamnes sokn med Stamnes kirke oppretta. På samme tid ble det også bestemt at innbyggerne i Leirfjorden i stedet for å sokne til Vefsn skulle sokne til enten Tjøtta eller Stamnes. Den delen som sokna til Stamnes ble fradelt som Leirfjord sokn i 1914.
I 1861 ble det residerende kapellaniet i Alstahaug nedlagt, og Stamnes ble hovedsokn. Kirka der ble vedtatt revet og erstatta med ny kirke i 1881. Stamnes sokn skifta i 1948 navn til Sandnessjøen sokn. I 1948 ble det gjort en grensejustering, da skolekretsene Husvær og Barøy/Prestøy ble overført til Herøy sokn og prestegjeld.
Da Den norske kirke avskaffa prestegjeldene i 2000-åra var det fire sokn i Alstahaug: Alstahaug, Leirfjord, Sandnessjøen og Tjøtta. De tilhørte Nord-Helgeland prosti i Sør-Hålogaland bispedømme, og er siden underlagt Alstahaug kirkelige fellesråd.
Eksterne lenker
- Kirkebøker på Digitalarkivet.
Litteratur og kilder
- Prestegjeld og sokn i Nordland på Digitalarkivet..
- Årbok for Den norske kirke. Utg. Kirkens informasjonstjeneste. Oslo. 2004. Digital versjon på Nettbiblioteket.