Andreas Løvlie

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Løvlie

Andreas Løvlie (født 17. februar 1860, død 23. mars 1915) var grosserer og forretningsmann i vin- og brennevinsbransjen i Kristiania på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Oppvekst og Oslo

Han var sønn av gardbruker Herman Gulbrandsen Løvlie og Olianna Eriksdatter, og ble født på LøtenHedmarken. I 1865 bodde han med familien på bruket Løvbak. Der hadde han minst tre eldre søsken. Den eldste broren var Mathias Løvlie (1852), som også slo seg opp som forretningsmann i Oslo. Nevøen til Andreas Løvlie, Johan Herman Løvlie, ble senere ingeniørkjemiker ved Raufoss Ammunisjonsfabrikker.

Allerede i 1875 sto Andreas Løvlie oppført som handelsbetjent med bosted i Oslogate, bare 15 år gammel. I 1885 var han handelsfullmektig med bosted i Lakkegata. Og i 1891 sto det at han bodde hos broren Mathias og familien i Rødfyllgata.

I 1896 giftet Andreas seg med Aagotsine Ambrosia Kavli (Aagot Løvlie) fra Tromsø. De fikk sannsynligvis ingen barn.

Vin og brennevin

Andreas Løvlies vin- og brennevinsforretning i Thorvald Meyersgate på Grünerløkka
Villaen Sommerfryd på Bekkelaget

Andreas Løvlie grunnla vin- og brennevinsforretning i Thorvald Meyers gateGrünerløkka i 1890. I nekrologen ble det skrevet at han startet virksomheten med én ekspeditør og en visegutt, mens virksomheten på det største ansatte et "halvthundrede menn" og hadde forbindelser over hele landet. Jørgen Eng var medinnehaver fra 1911, og tok over virksomheten etter Løvlies død.

Vin- og brennevinsforretningen ga god nok avkastning til at Andreas og Aagot kunne bygge villaen Sommerfryd på Bekkelaget. Der hadde de i 1900 to tjenestepiker og en egen herskapskusk. Løvlie gjorde seg ellers bemerket i Bekkelagsområdet ved at han forbedret vegforholdene på Nedre Bekkelaget. Løvliveien er oppkalt etter ham.

Feriekoloni og donasjoner

Andreas Løvlie var opptatt av det religiøse og donerte flere gaver til ulike formål. Vin- og brennevinsforretningen hans i Thorvald Meyersgate 34 på Grünerløkka var plassert midt mellom Paulus kirke og Paulus menighetshus. I løpet av det siste året han levde ga han eiendommen Trudvang i Østre Toten kommune som gave til Paulus menighet. Eiendommen var tilrettelagt som feriekoloni, slik at barn fra Grünerløkka hver sommer kunne komme til Trudvang for lek, frisk luft og god mat. Ekteparet var ellers kjent for å yte en del privat veldedighet. Ormsund roklubb fikk flere donasjoner fra Løvlie, blant annet i form av nye robåter. Han var æresmedlem i roklubben.

De siste årene

Den siste tiden Andreas levde slet han med bronkitt. Sammen med kona flyttet han derfor fra villaen Sommerfryd på Bekkelaget til villaen Glitre ved Voksenkollen for unngå den rå sjølufta. Andreas døde til slutt av «hjertelammelse» i en alder av 55 år.

Kilder og litteratur