Arild Hjulstad Østby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østby fotografert etter arrestasjon og i forbindelse med befaring i Bymarka.
Foto: Justismuseet (1943).

Arild Hjulstad Østby, også kalt «Bymarkmorderen» (født 23. september 1917 i Trondheim, død 9. september 1943, samme sted) var en drapsmann, voldtektsforbryter og medlem av Sonderabteilung Lola («Rinnanbanden»).

Som ansatt i det tyske Sicherheitsdienst ble han dødt til døden og henrettet av tyskerne 9. september 1943.

Bakgrunn

Østby vokste opp på Ila i Trondheim som sønn av sjømann Johan Østby (f. 1892) og Ingrid Marie Østby, født Hjulstad i 1890, begge fra Trindheim. Han hadde den tre år eldre broren Ingolf. I 1925 er famillien registert med adresse Mellomila 32.

Kriminalsaker

Før krigen

I januar 1935 fikk Arild Hjulstad Østby en advarsel av politiet etter et tilfelle av blotting på åpen gate, og i april samme år slo han en nittenårig jente med en hammer og gjorde et mislykket voldtektsforsøk av henne. Han ble for dette dømt til seks måneders betinget fengsel.

I november 1938 ble dømt til 60 dagers fengsel etter et nytt angivelig voldtektsforsøk, denne gangen mot en femtenåring. Mangel på bevis for at overfattet var et voldtektsforsøk gjorde at straffen ble såpass lav.

De rettspsykatriske sakkyndige slo fast at han hadde varige svekkede sjelsevner og at det var gjentakelsesfare.

I Rinnanbanden

Utdypende artikkel: Sonderabteilung Lola

Arild Hjulstad Østby ble vervet av Henry Rinnan på forsommeren 1942, og ble en av Rinnans viktigste agenter og medhjelpere. I desember 1942 drepte han bandemedlemmene Marino Nilsson og Bjarne Kristensen sammen med Karl Dolmen på ordre fra Rinnan.

Arild Hjulstad Østby ble også en av de mest aktive torturistene etter at gruppen tok i bruk de såkalte «skjerpede avhørene» i egen regi.

I september 1942 ble han arrestert etter et overfall mot en 17 år gammel jente, og hun kunne gi politiet et godt signalement av gjerningsmannen: høy, tynn med innsunkne kinn, mørkt tilbakestrøket hår, kledd i storrutet jakke og nikkers, sportstrømter og lave sko. Han ble også pekt ut i forbryteralbumet. Da Østby ble arrestert den følgende morgenen innrømmet han alt, men ville ikke forklare seg før han hadde varslet sjefen sin, uten å oppgi hvem dette var, annet enn at det var o det tyske sikkerhetspolitiet. Et sammendrag av alle sakene siden 1935 ble oversendt det tyske Sicherheistdienst, som Sonderabteilung Lola var en del av, som kort svarte at de overtok saken. Østby kom tilbake til virksomheten hos Rinnan, det er grunn til å anta at han ble vurdert som så nyttig at Rinnan ikke ville at han skulle straffes.

22. august 1943 drepte han den 22 år gamle Ruth Jonethe Haarstad, opprinnelig fra Narvik, med tre skudd i ryggen og forgrep seg deretter seksuelt på den drepte kvinnen. Dette skjedde i det samme området i Bymarka i Trondheim, hvor de andre overfallene hadde skjedd, på den gamle veien mot Byneset på nordsiden av Baklidammen.

Østby bodde da i Bergligata ved foten av bakkene opp til drapsstedet, og med hans rulleblad ble han raskt arrestert av den norske politiet, men saken ble overført til hans tyske arbeidsgivere.

Melding om død

Den siste forbrytelsen var mer enn hva de tyske sikkerhetsmyndighetene kunne tolerere, uansett hvort viktig Østby måtte være for Rinnan. Politiledelsen sendte ut en meldig som ble offentliggjort av den NS-kontrollerte pressen om at det under etterforskniingen av Østby kom fram at han kunne være innvolvert i illegal politisk virksomhet, for å forklare hvorfor saken ble behandlet hos dem, og samtidig miskreditere motstandsbevegelsen.

9. september 1943 ble det offentliggjort i avisene at en tysk SS- og politidomstol hadde dømt ham til døden for voldtekt, drap og for ulovlig våpenbesittelse. Han ble også dømt for overfallet året før og at dommen allerede var fullbyrdet. Henvisningen til ulovlig våpenbesittelse antydet henrettelsen var av en motstandsmann og ikke en av deres egne.

Kilder