Augusta Myhre-Aspelund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Augusta Lovise Myhre-Aspelund (født Amdahl i Trondheim den 6. januar 1853, død i Bodø den 17. november 1915) var forretningsdrivende, kvinnesaksforkjemper og lokalpolitiker. Hun ble valgt inn til Bodø bystyre i 1901 for Venstre, og var svært aktiv i kvinnesaken. Hun drev samtidig en mote- og manufakturforretning i Bodø.

Bakgrunn

Augusta var født og oppvokst i Trondheim. Hennes far var smedmester Anton Olsen Amdahl, og mora var Margarethe Amdahl f. Dahl, fra Bymarken, født ca. 1812.

I folketellingen 1865 finner vi Augusta boende sammen med tre søsken og sin da 54 år gamle mor som var blitt enke. Augusta var 13 år og nest yngst i søskenflokken. Familien bodde på Hospitalsløkkas søndre side 11 i Trondheim, og hadde understøtte fra Thomas Angells stiftelser.

Giftermål

Augusta ble konfirmert i Domkirken i Trondheim i 1867. Hun giftet seg første gang 6. mars 1875 i Domkirken i Trondheim med Carl Christian Myhre, handelsmann fra Børsa født den 8. september 1851.

Augusta giftet seg andre gang i Bodø 12. februar 1887 med redaktør Ole Kristian Aspelund. De fikk 22. mars 1888 sønnen Alf Thorgeir Weltzin Aspelund.

I folktellingen 1900 finner vi Augusta i Storgaten 6 i Bodø. Her bodde hun med mann, sønn og en tjenestepike, og hun drev en mote- og manufakturforretning i samme hus. Ole Kristian har nå tittel handelsmann og redaksjonssekretær. Han hadde flere oppdrag i lokalsamfunnet, han var vara i lagretten, ble valgt inn i Jernbanekomiteen for Nordlandsbanen i 1914 og var valgmann for Venstre i bystyret. I 1910 bodde familien på samme adresse, og begge ektefellene har to har nå tittelen handlende.

Kvinnesaken og sosialt engasjement

Augusta var sterkt samfunnsinteressert og var meget opptatt av kvinnesaken. I 1900 var hun med og stiftet Bodø kvindestemmerettsforening. I 1901 var hun en av de aller første kvinnene som ble valgt inn i Bodø bystyre. Hun engasjerte seg i byens utvikling og dens mange samfunnsoppgaver. Hun hadde et varmt hjertelag og et åpent øye for andres sosiale nød. Hun kunne ikke tåle å høre om andres nød eller om mennesker som led urett – da rykket hun alltid ut og hjalp til så godt hun kunne. Hun tok alltid den svakes og den forsvarsløses parti.

Augusta døde den 17. november 1915 i Bodø.

Hennes sønn Alf Thorgeir Weltzin Aspelund flyttet til Oslo og ble forfatter. Han er registrert i Bibsys med fire romaner skrevet fra 1908-1947.

Kilder

Eksterne lenker


Logo De 100 første.jpg Augusta Myhre-Aspelund er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.