Aukra kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Aukra»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Aukra kommune
1547 Aukra komm.png
Basisdata
Historisk(e) navn Akerø
Kommunenummer 1547
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Falkhytten
Areal 59.07  km²
Areal land 58.98  km²
Areal vann 0.09  km²
Folketall 3 557 (2018)
Målform nynorsk
Nettside Nettside

Aukra kommune ligger ut mot havet og er en av kystkommunene i Romsdal i Møre og Romsdal. En person fra Aukra kalles en aukraværing. Aukra kommune har lange tradisjoner både med fiske, skipsbygging og jordbruk. Øya Gossa (Gossen) utgjør størstedelen av kommunen både når det gjelder innbyggerantall og areal, her ligger administrasjonssenteret Falkhytten.

På fastlandet ligger Julsundet, med grense til Molde i sørøst. Ellers går kommunegrensene i sjøen: til Molde i Grunnefjorden i sør, til Ålesund i Harøyfjorden/Saltsteinsflesa i vest og til Hustadvika i Harøyfjorden/Julsundet i nordøst.

Arkeologer fra Vitenskapsmuseet i Trondheim gjorde ved en utgravning funn fra Fosnakulturen, som er 9 200 år før Kristus.

Kommunehistorie

1. januar 1867 ble Ona, Harøya, Sandøya og noen nærliggende øyer skilt ut fra Aukra kommune, til en egen kommune (herred), Sandøy kommune. Aukra ble på den tiden omtalt som Akerø Præstegjelds Herred i Romsdals Fogderi og Amt.

Næringsveier

Fiske med landnot var vanlig tidligere, i hver bygd var det notlag som lå klare. Det var sild som ble fisket med landnot. I Eikremsbukta ble notlaget stiftet i 1806. I vintersildfisket etter sild dominerte landnoten frem til 1930-tallet.

Kvalstasjonen på Nyhamna var en tidligere kvalstasjon på Nyhamna. Dette var den første industriarbeidsplassen i Aukra, eller på Gossa som er det lokale navnet på øya. Produktene var kvalkjøtt, kvalolje og guano. Det spesielle med denne kvalstasjonen var et labratorium og en forsøksstasjon. Deres hovedmål var å finne en måte å utvinne kvaloljen uten bruk av ferskvann (stimkjele). Ingen av bygningene er tilbake Selve hvalstasjonsområdet er bevart, men helt innebygd av ilandføringsanlegget Ormen Lange, en av Nord-Europas største gassterminaler. Terminalen skal ta imot gass fra gassfeltet Ormen Lange og levere gass til store deler av Europa. Ormen Lange utbyggingen har gitt kommunen en økonomisk gevinst og er det største arbeidsplassen. Tidligere var den største industriarbeidsplassen i kommunen er skipsverftet Aker Aukra (før: Aukra Bruk) i Nerbøvika.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker