Axel Jensen Pølsefabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra butikklokalene i Torggata 13.
Fabrikken på Fredensborg i den tidligere bryggeribygningen fra 1888, i bakgrunnen byggingen av blokkene i Westye Egebergs gate.
Foto: Oslo Museum (1935).

Axel Jensen Pølsefabrikk var en kjøtt- og hermetikkvirksomhet som startet da Axel Jensen i 1893 startet en kjøttforretning i Pilestredet. Siden flyttet hovedforretningen med navnet Axel Jensen Kjøtt til Torggata 13 på hjørnet med Youngs gate ut mot Youngstorget.

Virksomheten utviklet seg til en av landets største kjøttvare- og hermetikkfabrikker, og pølsefabrikken ble et begrep i Oslo inntil den ble lagt ned i 1971.

Fabrikkanlegg

Axel Jensen ekspanderte videre til industrivirksomhet da han i 1924 overtok bryggerianlegget fra 1888 i Fredensborgveien (i dag nr.) 22 etter De forenede Bryggerier Fortuna & CentralFredensborg. Dette var et anlegg på 12 000 kvadratmeter som ble modernisert med kjøle- og fryseanlegg, hermetikkfabrikk og ferskvarelager.

Produkter

I 1928 var dette en moderne innredet fabrikk som kunne reklamere for at det var «tatt hensyn til vår tids strenge sanitære krav» og som leverte moderne hermetikkprodukter som kjøttboller, pølser, selskapsboller, skinke i boks, lungemos, leverpostei m.m.

Nedleggelse

Etter grunnleggeren Axel Jensens død i 1955 ble bedriften drevet videre av hans sønn Finn Reidar Jensen. Men da han døde i 1969 var det ingen ny generasjon til å overta, hans sønn Axel Jensen (1932–2003) var allerede etablert som forfatter, og forteller om sin motvlije til å overta bedriften i den selvbiografiske oppvekstromanen Junior eller Drømmen om pølsefabrikken som bibliotek fra 1978.

Det ble gjort forsøk på å redde bedriften gjennom nye eiere, men fabrikken trengte på denne tiden en del opprusting av anlegget som nå var blitt gammelt og etter hvert til dels utdatert. Det var derfor behov for tilførsel av en del ny kapital. Men det var ingen som ønsket å gå inn, i en tid hvor næringsmiddelindustrien generelt og hermetikkindustrien spesielt var under press og omstilling på denne tiden, med færre og støre aktører som Stabburet i Fredrikstad som en stadig mer dominerende kraft.

Fabrikken ble derfor lagt ned i mai 1971 og 80 ansatte mistet jobben.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.91881° N 10.74767° Ø