Bøgh Hafsø Bilforretning

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bøgh Hafsø Bilforretning (også Bøgh Hafsø Bilforretning & Co. og Bøgh Hafsøs Bilforretning) er en bilforretning i Egersund by. Forretningen ble åpnet i 1952 av Petter Bøgh Hafsø, og har siden forhandlet bilmerker som Commer, Humber, Hillman, Mazda, Simca og Toyota. Forretningen ble i 1972 delt i to, slik at sønnen Tollak Bøgh Hafsø tok med seg Mazda-agenturet til Jernbaneveien, mens sønnen Einar Bøgh Hafsø ble igjen på Eie, hvor han var forhandler av Simca frem til han i 1978 gikk over til Toyota.

Historie

Simca-annonse i 1970
Rubrikkannonse i Dalane Tidende den 13. mai 1953
F.v. Tollak Bøgh Hafsø og Einar Bøgh Hafsø ved en Toyota Crown 67-modell i 1992

Petter Bøgh Hafsø åpnet i 1952 bilverkstedEie. Med seg på laget hadde han sønnen Tollak Bøgh Hafsø, som var nyutdannet bilmekaniker fra yrkesskolen i Sauda, og i 1957 sluttet også sønnen Einar Bøgh Hafsø seg til.

Bøgh Hafsø Bilforretning begynte først å forhandle merkene Commer, Hillman og Humber fra den britiske bilprodusenten Roots. På denne tiden måtte bilkjøpere ha offentlig tillatelse for å kjøpe importbiler, og Bøgh Hafsøs salg var derfor begrenset. Datidens bilbransje – særlig utenfor storbyene – var på ingen måte så glamorøs som den senere kom til å bli. De måtte ta nattoget til Oslo, gi kontant oppgjør for bilene, og så kjøre tilbake – så vel i sommervarme uten airconditon som i vinterkulde uten varmeanlegg. Dessuten var avansen heller mager: vel 400 kroner pr. bil, noe som også skulle dekke fraktkostnader til og fra hovedstaden.

For å overleve i bransjen kunne de ikke tillate seg å være kresne på arbeidstid eller -oppdrag. Blant annet monterte de ringeklokke ved bensinpumpene, slik at de kunne vekkes om natten for å selge drivstoff.

Britiske merker som Hillman hadde en viss popularitet i 1960-årene, men kom ikke til å bli varige innslag på norske veier. Bøgh Hafsøs Bilforretning gikk i 1967 over til å forhandle Mazda. De fikk tilbud om agentur for hele Vestlandet, men endelig forhandlerområde ble antakelig litt mindre. Først var de avventende til japanere, fortalte Tollak Bøgh Hafsø senere. Men skepsis snudde til entusiasme da Mazda fikk god mottakelse av markedet.

I 1972 ble forretningen delt mellom brødrene, slik at Tollak Bøgh Hafsø tok med seg Mazda til Jernbaneveien. Påfølgende år inntraff oljekrisen, som forplantet seg i alle ledd fra norske bilister til fabrikkene i Japan. Bilbransjen er en volatil bransje som er utsatt for økonomiske konjunkturer, politikk og så videre. Bøgh Hafsø kom seg noenlunde hel gjennom krisen, men sluttet senere i bransjen. – I dag er jeg glad jeg er ute av bilbransjen, sa han i 1992.

På Eie fortsatte Einar Bøgh Hafsø å forhandle Simca. Han begynte i 1978 som Toyota-forhandler. Salget gikk godt, og forretningen ble flere ganger blant Norges mestselgende Toyota-forhandlere. Forretningen klarte seg også i den økonomiske nedgangstiden sist i 1980-årene, da bilsalget i Norge stedvis falt med 50-70 prosent.

Dalane Tidende brakte i 1992 et intervju med brødrene da Bøgh Hafsø Bilforretning rundet førti. I denne forbindelsen ble Einar Bøgh Hafsø omtalt som bransjens «grand old man».

Se også

Litteratur