Biblioteker (i Johnsen 1914: Eker. Træk av en storbygds saga)
Biblioteker er et avsnitt som står på sidene 626-631 i Nils Johnsens bygdebok fra 1914: Eker. Træk av en storbygds saga. Johnsen tar for seg historien til de lokale bibliotekene, som startet med de private boksamlingene som tilhørte amtmann Emanuel Rafn og sagfogd sagfogd Testmann. Dette ble grunnlaget for det offentlige biblioteket som Selskabet for Ekers Vel startet i 1838. Johnsen refererer vedtektene, der det går fram at bibliotekets øverste leder var sognepresten, den Eidsvollsmannen Lars Andreas Oftedahl. Fire av de fem i bestyrelsen var stortingsmenn - Borger Hansen Ulveland, Borger Christophersen Hoen, Hovel Helseth og stortingspresident Carl Valentin Falsen. Den siste var Oftedahls svigersønn, kapellan Fredrik Bassøe, som også var bygdas ordfører.
Utlån av bøker skjedde fra de lokale kirkene i forbindelse med gudstjenesten, og som bibliotekarer fungerte de lokale lærerne og kirkesangerne - Elling Jakobsen ved Haug, Anders O. Liverud ved Fiskum og Peder Aas ved Bakke. I 1846 kom det også en egen avdeling på Nedre Eiker, med lærer Johannes Knudsen Bjørhus som bestyrer.
Fra 1861 bidro kommunen økonomisk til disse bibliotekene kommunal støtte, men de ble likevel innstilt i løpet av 1870-tallet. Isteden kom det private leseselskaper, som også hadde eksistert tidligere parallelt med de offentlige bibliotekene. Flere av disse var tilknyttet de lokale arbeiderforeningene - Vestfossen Arbeiderforening, Haugsund Arbeiderforening og Bakke Arbeidersamfund - men også de kristelige ungdomsforeningene hadde egne bibliotek for medlemmene. Sognestyret på Fiskum opprettet i 1891 Fiskum sognebibliotek, med Ole Basserud, Ole Kolkinn og lærer Hareide som bestyrelse.
Ifølge Johnsen fungerte disse lokale bibliotekene så godt at det ikke var behov for noe kommunalt bibliotek. Først i 1909 ble det opprettet et folkebibliotek på Øvre Eiker, som utviklet seg til dagens Øvre Eiker bibliotek.
Johnsen skriver også at skolene hadde egne barneboksamlinger, og han nevner også at Kongsberg provstibibliotek på 1840-tallet var sasjonert på Haug prestegård ved Hokksund.
Ekstern link: