Bjørn Østring

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østring som som SS-Untersturmführer der Reserve med Jernkorset av 2. klasse, Østfrontmedaljen og Frontkjempermerket.

Bjørn Østring (født 23. september 1917Gjøvik, død 27. november 2012 i Bærum) var under andre verdenskrig frontkjemper og en sentral skikkelse i Nasjonal Samling. Etter krigen var Østring talsmann for frontkjemper- og NS-miljøet, og arbeidde med Nasjonal Samlings historie.

Oppvekst på Gjøvik

Østrings far var farmasøyten Kristian Østring, som døde da sønnen bare var to år gammel. Han vokste derfor opp hos besteforeldrene. Morfaren Oscar var en velstående tannlege, men på grunn av et kausjonsansvar måtte familien flytte fra villaen på Gjøvikjordet til en trist bakgårdsleilighet. Da bestefaren også ble sjuk, måtte Østring ut i arbeidslivet. Barndommen var derfor prega av sosial deklassering.

Leder for NSUF

Østring delte ut bladet NS på Gjøvik 17. mai 1933, og meldte seg samme år inn i Nasjonal Samlings Ungdomsfylking (NSUF). Han var da ansatt hos Einar Syvertsen, NS' kretsfører i Vestoppland og bystyrerepresentant på Gjøvik. Østring var en av de fire guttene som stifta NSUF-forening i byen i september 1935. I 1937 var han en av grunnleggerne av Oppland NSUF. Da krigen brøt ut, var Østring fylkessekretær for NS i Hedmark. Høsten 1940 ble han landsleder for NSUF.

Frontkjemper

Da Den norske legion ble opprettet sommeren 1941, sluttet Østring seg til den. Kort tid etter lot han seg verve som frontkjemper, og ble som troppsjef i legionen sendt til Leningrad. Hans grad da han ble sendt ut var Legion-Hauptscharführer, tilsvarende stabssersjant og hadde funksjonen som troppssjef. Etter endt tjeneste i 1942 ble han SS-Untersturmführer der Reserve, tilsvarende Leutnant i den tyske hæren og (reserve)fenrik i den norske. Han fikk tildelt Jernkorset av 2. klasse, Østfrontmedaljen og Frontkjempermerket.

Stabsleder og Quisling-vakt

Etter at han kom tilbake til Norge i 1942, var han blant annet stabsleder for Axel Stang. Han ble tildelt en leilighet i Dunkers gate 4b som var tatt fra den unge jødiske familien Laksov. I en leilighet i 4b bodde den jødiske familien Laksov. Advokat Håkon Laksov (1911-1943) ble arrestert 26. oktober 1942 og drept i Auschwitz, mens hans kone Amilie og den lille sønnen Dan klarte å flykte til Sverige. Etter krigen nektet først Østring å flytte ut, men familien fikk etter hvert leiligheten tilbake.

I 1943 giftet han seg med operasanger og skuespiller Anne Eline Christie (1921–1962), datter av NS-politiker Wilhelm Frimann Koren Christie (1885–1956)

I 1944/45 var Østring sjef for en vaktstyrke kalt Gjestene, som sammen med Førergarden voktet Vidkun Quislings bolig Gimle i Oslo. Gjestene besto hovedsakelig av tidligere frontkjempere. Som denne vaktstyrkens leder utviklet han et tillitsforhold til Maria Quisling. Østring var på denne tida også ungdomsleder i FO 2 Stor-Oslo.

Landssvikdom og NS-historie

Bjørn Østring er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2021)

I landssvikoppgjøret ble Østring dømt til syv års fengsel. Dommen ble sona i Gulskogen leir utafor Drammen, der fangene fikk opplæring i håndverksfag. I 1949 ble han benådet. Han tok svennebrev som maler, et yrke han forble i gjennom resten av sitt yrkesaktive liv. Han begynte også å arbeide med å dokumentere Nasjonal Samlings historie, og bygget opp en stor samling materiale. Store deler av denne samlingen er overført til Riksarkivet. Østring var også en viktig bidragsyter til Hans Fredrik Dahls biografi (to bind) om Vidkun Quisling.

I 1972 kom Østring i kontakt med Svein Blindheim, som hadde vært i Kompani Linge. De to, som var naboer på Høvik i Bærum, ble intervjua sammen i boka Vi sloss for Norge av Arvid Bryne. Østring ble i boka omtalt som krigshelt, noe som skapte en viss debatt i media. Østring uttrykte ei rekke ganger beundring for Quisling, blant annet i et radiointervju sendt av NRK i 2006 med tittelen «Vidkun Quisling - edleste mennesket jeg har kjent».

Fra 1988 til 1997 var Østring redaktør for Folk og Land, som ble utgitt av Institutt for norsk okkupasjonshistorie.

Bjørn Østring er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo

Kilder og litteratur