Bragernes Maskin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bragernes Maskin

Bragernes Maskin A/S er en maskinprodusent i Strandveien i Mjøndalen i Nedre Eiker.

Bedriften ble etablert av Kristoffer Isaksen i 1918, opprinnelig som Bragernes Metallstøperi & Mek. Verksted, på Bragernes i Drammen. Den startet som serviceverksted og støperi for den lokale industrien og produserte blant annet båtmotorer, som den eneste i fylket.

Etter hvert ble det utviklet diverse verktøy og nøstemaskiner for papirindustrien langs Drammenselva, eksempelvis enkle nøstemaskiner for toalettpapir. Etter 1945 ble det også laget en del 5-fargers trykkpresser for nøstet emballeringspapir.

I 1953 ble den første automatiske nøstemaskinen introdusert. Siden har bedriften utviklet disse maskinene videre, og også utviklet diverse tilhørende maskineri som pakkeautomater og hylsematere.

Bedriften har klart å oppnå en betydelig posisjon på verdensmarkedet i sin lille nisje, og har flere ganger spilt rollen som pionér. Eksporten går til alle verdensdeler. Bragernes Maskin hadde i 2001 cirka 10 medarbeidere.

Kilder:

  • Artikkel av Reidar Heieren i Eiker Leksikon


Eiker Leksikons logo.jpeg Bragernes Maskin inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!