Brusveen (Vardal)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Brusveen (Vardal)

Brusveen
Brusveen Vardal.jpg
Alt. navn: Brusvea
Først nevnt: 1635
Sted: Vardal
Kommune: Gjøvik
Fylke: Innlandet
Gnr.: 66
Bnr: 1
Gateadresse: Mathias Topps veg 32
Postnummer: 2816
Brusveen Spiger- og Staaltraadfabrik med gården i bakgrunnen.
Hovedbygningen

Brusveen er en gård (gnr. 66) som ligger i Gjøvik kommune, tidligere så vidt over bygrensa i Vardal kommune. Den benyttes nå som representasjonsbolig for O. Mustad & Søn og den leies også ut til lukkede selskaper.

Navn

Navnet kommer fra svea (rydning i skogen) ved brua, og brua i dette tilfellet var den gamle Hunnsbrua som gikk over Hunnselva like nedenfor gården.

De første kjente nedtegnelser om gården er fra 1635 og forteller at den ble drevet av bonden Oluff Brusveen.

Schikkelstad

For å sikre seg fallrettighetene i Hunnelva nedenfor gården, makeskiftet gårdbruker og politiker Hans Schikkelstad gården i 1832 med Johannes Christensen Dalborgen og Dalborgen overtok da gården Nordre Koll i Vardal. Allerede 8. mai 1832 startet anleggsarbeidet for å reise Brusveen Spiger- og Staaltraadfabrik.

Schikkelstad sto for oppføringen av hovedbygningen, som man antar er fra 1841, da Schikkelstad flyttet dit med sin kone Marthe, datteren Anne Marie og svigersønnen Ole Mustad med barna Hans (1837–1918) og Halfdan (1838–1887). Senere ble yngste broren Kristian Mauritz (1848–1913) født på Brusveen.

Mustad

Hans Mustad gikk inn i familiebedriften som da fikk navnet O. Mustad & Søn. Han giftet seg i 1869 med Clara Lorentze Marie Henriette Hovind (1848–1871) og bosatte seg på Brusveen. De fikk de to barna, Ole (1870–1954) og Hans Clarin (1871–1948), men Clara Mustad døde i barselseng i 1871 da sistnevnte ble født. Hans Mustad gifte seg igjen det følgende året, men i 1875 flyttet familien til Sollerud i Aker for å bygge opp bedriften på Lilleaker.

Anne Marie og Ole Mustad ble boende på gården resten av livet, og døde henholdsvis 1890 og 1884.

Hovedbygningen

Hovedbygningen ble opprinnelig oppført i empirestil, men har siden gjennomgått flere ombygginger, slik at den nå framstår som en noe dempet sveitserstil. Det var opprinnelig en åpen veranda knyttet til stuen midt i bygningen, men denne ble senere bygget inn og lagt til stuen. De to arkene på hver side av bygningen mot gårdsplassen ble lagt til i 1870-årene, mens svalgangen langs hele huset har nok vært der fra begynnelsen.

I andre etasje er det sju soverom med i alt 12 senger. I sørfløyen ligger det såkalte kongeværelset, som består av soveværelse, forværelse og bad. Her har kongene Haakon VII og Olav V, samt det nåværende kongeparet overnattet flere ganger.

Hovedbygningen har adresse Mathias Topps veg 32, mens det også er adkomst fra Hans Mustads gate.

Utbygning

Garden, fortsatt med en del innmark som ikke er nedbygd, ligger helt nordøst på Brusveens opprinnelige grunn. Sør for garden ligger Mustad-området. Nordvest på Brusveens opprinnelige grunn ble Vardal idrettspark og boligområdet Brusvehagen bygget opp. Sør for Hunnselva ble Kallerud kjøpt og lagt inn under Brusveen i 1840, seinere med utbygning særlig av NTNU og næringsparker.

Kilder


Koordinater: 60.79160° N 10.67728° Ø