Brynesteinsbrotet i Eidsborg

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Brynesteinsbrotet)
Hopp til navigering Hopp til søk
Brynesteinsbrotet i Eidsborg.
Foto: Janne Sogn (2018)

Brynesteinsproduksjonen i Eidsborg i Tokke går langt tilbake i tid. Helt siden 700-tallet har det vært utvinning av brynestein i Eidsborg. Brynesteinen fra Eidsborg er av kvarts-glimmer skifer. De fine kvartskornene som er i steinen, løsner under sliping og danner et fint slipepulver. Det var to ulike kvaliteter på steinen fra Eidsborg: hardstein og bløtstein. Hardstein ble eksportert utenlands, mens bløtstein mest ble brukt som bryne i Norden, siden den passet godt til det harde stålet som ble brukt her.

Før kanalen kom, ble brynestein fra Eidsborg fraktet ned til LasteinDalen med hest, og fraktet videre til Kviteseidtømmerflåter. «En kvinne fra Fjågesund i Kviteseid, som hette Turid Øysteinsdotter Fiskarbekk (1771-1865), rodde regelmessig den sju mil lange turen fra Lastein på Dalen til Strengen med brynestein. Ved Fiskarbekk rodde hun en gang på et skjær med steinlasten sin, og hele båten med last gikk ned. Hun berget livet og fortsatte transporten som før. Skjæret har siden blitt kallt Pråmsteinen ».

Litteratur

  • Gardåsen, Tor Kjetil. Lokalhistorisk reise på Telemarkskanalen. Fortidsminnesmerkeforeningen, 1997
  • Livland, Haakon Graffer, Eidsborgbryner : eksportvare i Telemark fra vikingtid til våre dager, [Eidsborg] : Lårdal bygdemuseum, 1992. Lenke til digital utgåve på bokhylla.no.

Galleri

Eksterne lenker

  • [1] Telemarkskanalen
  • [2] Brynesteinsproduksjon i Eidsborg